Dosarul Uricani 2011 a ajuns la Curtea de Apel Alba Iulia

Dosarul Uricani 2011 a ajuns pe rolul Curtii de Apel Alba Iulia. Toate pãrtile din dosar au fãcut apel la sentinta Judecãtoriei Petrosani care i-a condamnat pe inculpati. 16 octombrie este primul termen de judecatã din dosarul în care patru fosti sefi ai minei Uricani au fost condamnati pentru ucidere din culpã.
Aurelian Ciucã si Florin Nicusor Moga au fost condamnati la patru ani de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpã.  Instanta a stabilit si termen de încercare de 7 ani, pentru cei doi.
“Condamnã pe inculpatul Ciucã Aurelian Dragos la pedeapsa de 4 (patru ani) închisoare, pentru infractiunea de ucidere din culpã. (…) Dispune suspendarea sub supraveghere a executãrii pedepsei principale si accesorii aplicate inculpatului Ciucã Aurelian Dragos pe un termen de încercare de 7 (sapte ani)”, aratã solutia Judecãtoriei Petrosani.
“Condamnã pe inculpatul Moga Florin Nicusor la pedeapsa de 4 (patru ani) închisoare, pentru infractiunea de ucidere din culpã. (…) Dispune suspendarea sub supraveghere a executãrii pedepsei principale si accesorii aplicate inculpatului Ciucã Aurelian Dragos pe un termen de încercare de 7 (sapte ani)”, aratã aceeasi instantã.
Claudiu Butari a fost condamnat la 3 ani si sase luni de închisoare cu suspendare, iar Florinel Moldovan a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare. Judecãtoria Petrosani a decis, însã, încetarea procesului penal pentru infractiunile la sãnãtatea si securitatea în muncã, în cazul celor 4 inculpati.  În schimb, inculpatii trebuie sã plãteascã în solidar, cu Compania Nationalã a Huilei, despãgubiri rudelor victimelor decedate  în accidentul de muncã. Astfel, câte 120.000 de lei se vor achita cãtre cei cinci copii ai victimelor, 70.000 de lei se vor achita nevestelor minerilor decedati, iar una din rudele victimelor decedate va primi 20.000 de lei. Sentinta Judecãtoriei Petrosani nu este definitivã. Aceasta poate fi atacatã cu Apel, la Curtea de Apel Alba Iulia,  în termen de 10 zile de la comunicare.
Cinci angajati ai EM Uricani si-au pierdut viata, pe 5 februarie 2011, într-o explozie care a avut loc la 430 de metri adâncime, în subteranul minei. Deflagratia s-a produs dupã ce o echipã formatã dintr-un inginer si patru electricieni a executat lucrãri de revizie la un transformator electric si apoi a cuplat instalatia.  În dosarul accidentului de muncã de la Mina Uricani din  5 februarie 2011,  soldat cu moartea a cinci electricieni, au fost trimisi în judecatã patru fosti sefi ai Exploatãrii Miniere.
Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.