Viabilitatea mineritului din Valea Jiului între incertitudine sau oportunitate. În prezent exploatarea huilei din Valea Jiului se face din sapte câmpuri miniere, însã patru dintre acestea  considerate neviabile vor intra pe un program de închidere.

Restrângerea activitãtii la cele trei unitãti miniere considerate neviabile, si anume Mina Petrila, Paroseni si Uricani,  se va face în baza unui proiect elaborat la nivel guvernamental pânã în anul 2018. Potrivit cercetãtorului stiintific din cadrul Institutului de Cercetãri si Proiectãri Miniere Petrosani, Valeriu Plesã, viabilitatea sau neviabilitatea minelor s-a fãcut în baza unor analize.

“Departajarea celor trei exploatãri ca fiind neviabile a fost fãcutã în urma unor analize riguros efectuate cu privire la competitivitatea acestora privind privind punctajele orbtinute asupra aspectelor de personal, de costuri si de calitate la care s-au mai adãugat si criteriile de departajare ce vizeazã concetrarea productiei si cerintele de SSM (Sãnãtate si Securitate în Muncã-n.r.)”, a declarat Valeriu Plesã.

Potrivit sursei citate, viabilitatea celor patru mine care nu intrã pe program de închidere este relativã. Nici acestea nu vor rãmâne viabile în conditiile în care nu se vor învesti fonduri pentru retehnologizare. Totodatã, pentru mentinerea celor patru mine viabile trebuie si fortã de muncã tânãrã. “Pentru cele patru mine rãmase si considerate, în prezent, viabile va trebui sã se facã eforturi pentru alocarea fondurilor de la bugetul statului indispensabil necesare pompãrii de investitii asupra perfectionãrii tehnologiilor si asigurarea conditiilor de protectie a muncii si securitatea zãcãmântului. Vor trebui introduse tehnologii cu grad minim de mecanizare a principalelor operatii ce se desfãsoarã la nivelul complexelor de abataj, echipament si materiale corespunzãtoare atât din punct de vedere calitativ cât si cantitativ pentru echiparea fronturilor de lucru, iar pe fondul iesirii pe cale naturalã din sistem a personalului de executie sã se procedeze la cooptarea unui suflu nou de fortã de muncã”, mai spune cercetãtorul.

Costuri enorme pentru extragerea huilei

Potrivit cercetãtorului, afirmatiile privitoare la rezervele de huilã pentru 60 – 70 de ani sunt lipsite de fundament, mai mult sunt considerate populiste. Existã zãcãminte de huilã pentru perioade îndelungate, însã extractia acestora nu este una facilã.

“Existenta în subsolul regiunii a unor rezerve de cãrbune echivalentã extragerii la suprafatã unei perioade de 60 – 70 de ani este o apreciere, pe care personal, o consider mai mult a fi populistã decât pertinentã legatã de viitorul Companiei. Afirm asta bazându-mã pe punerea în operã a unei asemenea rezerve, cantonarea în conditii de zãcãmânt din ce în ce mai dificil si inaccesibil ar implica costuri, pentru deschiderea si pregãtirea zãcãmântului, fabuloase care cu sigurantã nu ar plasa CNH-ul în pragul dorit de rentabilitate”, sustine Valeriu Plesã.

Conform Monitorului Oficial, în Valea Jiului au fost închise, în perioada 1935 – 2006, 20 de unitãti miniere. În prezent, extractia cãrbunelui se face din sapte perimtre miniere, trei dintre acestea fiind incluse într-un plan de închidere.

Raul IRINOVICI