“Centenarul de 200 de ani” îi aduce o sanctiune Lilianei Tolas

Consiliul Judetean Hunedoara propune sanctionarea directorului Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane. Liliana Tolas  va fi sanctionatã dupã ce, în urmã cu circa douã luni, a fost editat un banner pentru „Centenarul de 200 de ani”.
În scopul marcãrii Centenarului Marii Uniri de la 1918, Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane din Deva a avut initiativa de a crea si amplasa în spatiul public hunedorean o serie de  materiale de promovare a evenimentului istoric, în acest sens achizitionând mash-uri de diferite dimensiuni care au fost montate pe clãdiri reprezentative ale judetului. Achizitia acestor materiale si a serviciilor aferente de montare s-a realizat în SEAP si s-a concretizat prin încheierea unui contract cu SC  INDESIGN SRL. Numai cã  a apãrut o eroare, iar pe  banner a apãrut perioada 1818-2018, adicã 200 de ani.
“În seara zilei de vineri, 06.07.2018, a fost montat un mash cu dimensiunile de 5,5×5,5m pe clãdirea supermarketului Auchan din Deva, iar textul imprimat a continut o gresealã de tipãrire nesesizatã nici de firma care a  produs mash-ul, nici de firma care l-a montat si nici de cãtre reprezentantii muzeului care aveau obligatia de a verifica cele inscriptionate si de a receptiona produsele achizitionate. Textul imprimat pe mash continea o gresealã a anului  înfãptuirii Marii Unirii, adicã în loc de 1918 a fost inscriptionat anul 1818, rezultând astfel o eroare materialã: ”Celebrãm Marea Unire  1818-2018”, ce a condus la denaturarea realitãtii istorice si la dezinformarea cetãtenilor. Gresind cu 100 de ani celebrarea Marii Uniri  care a fost înfãptuitã acum 100 de ani, nu acum 200 de ani, cum a reiesit din materialul  promotional afisat de Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane sub sigla Consiliului Judetean Hunedoara, reprezentantii institutiei de culturã au adus un nedorit prejudiciu de  imagine si de încredere  institutiilor statului din judetul nostru, care venind din partea unei institutii publice de culturã aflat în serviciul societãtii, este cu atât mai grav cu cât scopul Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane, conform Regulamentului de organizare si functionare este tocmai conservarea, comunicarea si expunerea în scopul cunoasterii si  educãrii a  mãrturiilor materiale si  spirituale ale existentei si evolutiei comunitãtilor umane”, aratã oficialii Consiliului Judetean Hunedoara.
Oficialii CJH invocã, însã, si vigilenta mass-media, care a taxat imediat greseala celor de la muzeu. Conducerea Consiliului Judetean Hunedoara a decis sanctionarea cu “avertisment scris” a directorului Muzeului Civilizatiei Dacice sI Romane.   “În Nota de constatare întocmitã de cãtre societatea executantã, SC Indesign SRL, se precizeazã cã <<Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane a comunicat firmei noastre conceptul grafic în formula corectã si în format editabil. Dupã prelucrarea si redimensionarea mesh-ului în data de 22.06.2018, noi l-am comunicat muzeului prin e-mail pentru obtinerea bunului de tipar fãrã a se observa nici  de cãtre noi nici de cãtre  institutie cã este gresit anul si cã în loc de 1918 era trecut 1818 si ca urmare s-a dat bun de tipar>>. (…) Concluzionãm cã doamna manager Liliana Tolas se face vinovatã de nerespectarea obligatiilor si neîndeplinirea angajamentelor asumate prin contractul de management, de a asigura conducerea si buna administrare a Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane, cum se prevede la art.5,  însã aflându-se la prima abatere în ceea ce priveste activitatea de management, propun spre dezbaterea si aprobarea Consiliului Judetean Hunedoara, initierea unui proiect de hotãrâre de aplicare a sanctiunii disciplinare ,,avertisment scris” prevãzut de art.248 alin.1 lit.a din Legea nr.53/2003 – Codul Muncii, republicatã, cu  modificãrile si completãrile ulterioare, fãrã efectuarea unei cercetãri disciplinare  prealabile, in conformitate cu dispozitiile art. 251 alin.1 din acelasi act normativ”, mai noteazã raportul.
Monika BACIU

Advertisements

4 comentarii la „“Centenarul de 200 de ani” îi aduce o sanctiune Lilianei Tolas

 • 30 august 2018 la 06:52
  Permalink

  Sa refaca bannerul….

 • 30 august 2018 la 12:21
  Permalink

  Sa se rescrie istoria …

 • 31 august 2018 la 06:04
  Permalink

  Astia-s pesedistii! Daca sunt experti la furat, au crezut ca sunt si culti, dupa ce si -au facut studiile la Spiru Haret, forma de invatamant prin posta si la distanta.

 • 31 august 2018 la 21:34
  Permalink

  TOLAS ? Liliana Tolas? Unguroaica!!! A gresit pe naiba s-o ia, a facut-o intentionat, de ciuda pe Marea Unire, ca asa-s bonghinutele astea mici , rele si invidioase… Propun demiterea Lilianei Tolas !!! Kezet ciokolom :)))

Comentariile sunt închise.