Vânãtori de munte, revedere dupã douã decenii

Cei care au condus garnizoanele de vânãtori de munte din Valea Jiului au fost invitati la Vulcan, în cadrul unei ceremonii festive, pentru a  rememora anii în care, spun ei,  armata avea un cuvânt de spus în istoria localã.  Fosti militari, acum în rezervã si retragere, au venit la întâlnirea de  20 de ani, timp în care orasele s-au schimbat, istoria locului este alta, iar fostele garnizoane, pline de militari, sunt acum fie în paraginã, fie reabilitate, în parte. Acesti oameni au  marcat istoria locului, cu bune si rele si  revederea a fost un moment emotionant.
„Întâlnirea  a  presupus revederea dupã 20 de ani a celor care au încadrat Brigada 7 Vânãtori de Munte, cât si subunitãtile de brigadã, împreunã cu  batalioanele, întâlnire ce a fost planificatã încã de la finele anului trecut. Suntem în anul Centenar, a coincis si cu sãrbãtoarea noastrã de la Vulcan si,  la initiativa colonelului Buzdugan, care atunci era sef de Stat Major, noi, comitetul de  organizare, ne-am întâlnit aici. Am avut emotiile firesti ale revederii dupã 20 de ani”, a spus Sorel Dusa, organizator.  Gazdã a fost  primarul din Vulcan, care a adunat în sala de sedinte zeci de fosti militari, iar împreunã au trecut în revistã  istoria locului. Au vorbit despre ce a însemnat armata pentru minerit si minerii pentru fortele armate, cum s-au transformat fostele  garnizoane militare si ce a mai rãmas din istoria acelor vremuri.  „Cred cã datoria noastrã este sã veghem în continuare si, în mod deosebit, as vrea sã vã multumesc  dumneavoastrã, celor care au vegheat pânã când ati trecut în

rezervã, linistea tãrii si sã vã felicit pentru  multele activitãti pe care le-ati desfãsurat chiar si pentru industrie. Stim cu totii ce a fãcut armata si se vede cã,  de când armata nu îsi mai face treaba cum ar trebui, sunt toate în paraginã si observãm cum s-a degradat România în ultima perioadã”, a spus în discursul sãu  Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.  Cu aceste întâlniri, edilii din Vulcan au demarat actiunile  dedicate celor 100 de ani de la luptele din Pasul Vâlcan.
Diana Mitrache

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.