Au învãtat si au fãcut schimb de informatii cu alte tãri, despre ce înseamnã sã fii eco, sã cumperi produse eco, ce puncte forte în turism avem si cum stim sã gestionãm problema deseurilor.
Totul, într-un proiect european, la care au participat reprezentanti ai mai multor ONG-uri din zona noastrã, Petrosaniul fiind parte în proiect.
„Am participat 5 asociatii, plus Ansamblul artistic Parângul. La workshopurile respective, am prezentat un film cu municipiul Petrosani si ce înseamnã orasul nostru, dar si eforturile pe care le facem sã dezvoltãm turismul. Am prezentat activitãtile de voluntariat la Pro Parâng si Crucea Rosie si un film cu tematica legatã de domeniile rãmase dupã închiderea minelor”, a spus Eduard Wersanski, reprezentant Pro Urbis, despre atributiile Petrosaniului în acest proiect european.
Delegatia formatã din 21 de persoane reprezentând societatea civilã din municipiul Petrosani a participat, în perioada 11-16 august 2018, la Várpalota -Ungaria la activitãtile derulate în cadrul proiectului european cu titlul ”Eforturi locale privind protectia mediului în contextul politicii de mediu a Uniunii Europene”, un proiect adjudecat si implementat de Primãria orasului înfrãtit Várpalota. În cadrul acestui proiect, alãturi de societatea civilã din Várpalota si Petrosani, au mai fost invitati sã participe membri ai societãtii civile din Grottazzolina-Italia, Ilok-Croatia si Psary-Polonia.
Una dintre tematici a fost legatã de ecologie si coordonatorul grupului ne explicã cu ce s-au ales la final. „O tematicã interesantã, pe care nu au gãsit-o pânã acum a fost cum sã cumpãrãm produse care sunt ambalate în materiale reciclabile, sau materiale perisabile. Sunt produse pe care le folosim zi de zi, dar încã nu tinem cont de ambalaj”, a adãugat Eduard Wersanski.
În cadrul workshopurilor, care au fost organizate în mijlocul naturii, au fost abordate teme de larg interes, iar pe lângã reciclarea materialelor, au vorbit despre selectarea gunoiului menajer. În plus, fiecare tarã a participat si la un regal culinar, iar cei de la Petrosani au fãcut o ciorbã ardeleneascã si plãcintã cu mere.
Diana Mitrache