Asa cum a anuntat, primarul municipiului Petrosani, încã de sãptãmâna trecutã, la nivelul urbei va fi implementat un concept de smart-city.
Proiectul a fost aprobat de consilierii locali de la Petrosani, iar acesta prevede implementare a patru aplicatii inteligente care vor putea fi accesate de petrosãneni.
“Astfel, într-o primã etapã, împreunã cu reprezentantii companiei Life îs hard SÃ, au fost identificate urmãtoarele solutii Smart City pentru a fi implementate în municipiul Petrosani: DONEZ450.RO: reprezintã un registru al donatorilor de sânge. Prin aceastã aplicatie se pun în legãturã centrele de tranfuzie cu donatori.
Centrul de tranfuzie comunicã nevoia de sânge indicând grupã, iar donatorii înregistrati aflati în arealul centrului care a solicitat si sunt compatibili, sunt notificati de aplicatie; PEDITEL.RO: sfat medical pediatric prin telefon, 24 din 24; CITYHEALTH: aplicatia prin care cetãtenii pot raporta probleme din oras (gropi, semafoare defecte, probleme ecologice, etc); CITYPARKING: pentru gestionarea parcãrilor sau a zonelor nepermise de parcare. Gratuitatea este în limita a maxim 50 de locuri gestionate. Aplicatiile pot fi accesate de pe orice echipament IT cu conexiune la internet (PC, tabletã, smartphone, etc), din interfata web, datele introduse fiind stocate în cloud”, aratã documentatia aprobatã de Consiliul Local al municipiului Petrosani.
Evolutia acceleratã a industriei IT si aparitia unor problematici noi în dezvoltarea zonelor urbane a dus la aparitia asa-numitelor “tehnologii smart”, care odatã implementate, au sarcina de a usura accesul cetãteanului la viata localitãtii, de a mãri gradul de interactiune între oameni si administratia localã si de a înlesni un flux de informatii între acestia.
Monika BACIU