Bolile profesionale ii macina pe mineri

Minerii din Valea Jiului sunt tot mai bolnavi si de la an la an numarul celor care sunt diagnosticati cu o boala profesionala se dubleaza. Din pacate minerii se imbolnavesc cronic din cauza greutatilor pe care le ridica si le poarta prin mina, dar si din cauza stresului de zi cu zi, generat de lipsa unui loc de munca sigur. Daca pana acum ortacii sufereau de silicoza, acum balanta este inclinata spre bolile coloanei vertebrale rezultate in urma ridicarii de greutati,  Asta din cauza ca nimic nu s-a mecanizat si oamenii lucreaza cu lopata, cara cu spatele materiale grele in mina si fac uneori trasee aproape la orizontala cu sarcini in spinare. „Bolile profesionale se dubleaza de la un an la altul, asta si pentru ca procedurile de declarare s-au simplificat. Acum cativa ani era imposibil de identificat o boala a coloanei vertebrale, ca nu se tine cont de un istoric si nici analize nu se faceau. Acum oamenii capata boli profesionale ca ridica si manipuleaza greutati, au silicoza sau boli de nervi generate de zgomote”, declara Ileana Bodea, sefa Serviciului Sanatate si Securitate in Munca din cadrul  ITM Valea Jiului.

Daca in 2010, doar 37 de ortaci erau diagnosticati cu boli profesionale, anul trecut numarul lor a ajuns la 48, iar oamenii acuza din ce in ce mai des probleme legate de stresul de la locul de munca. „Daca accidentele de munca mortale se reduc simtitor, acum mor oameni din cauze legate de tensiune arteriala, accidente vasculare, deci boli legate de stres. si nu e vorba doar de stresul de la locul de munca, ci si cel de acasa, generat de nesiguranta zilei de maine”, mai spune Ileana BodeaMai mult,minerii sunt primii care bat record dupa record in ce priveste numarul concediilor de boala care le iau. Asa se face ca, in cursul anului trecut, pana la 1 octombrie, salariatii Companiei Nationale a Huilei au acumulat un numar de zile de concediu medical care insumeaza 375 de ani.

Diana Mitrache

2 thoughts on “Bolile profesionale ii macina pe mineri

 • 29 ianuarie 2012 at 21:10
  Permalink

  La cat va plimbati voi prin incintele si subteranele CNH totul este OK,veniti zilnic si totul va deveni istorie.
  Va stim bine, nu rositi la fata, si minciuna are culoare violet.
  Scadeti nr. zilelor de concediu medical al ing.
  Stres,zgomot, silicoza?
  Sambete, duminici neplatite, accidente de munca nedeclarate.

  Reply
 • 30 ianuarie 2012 at 10:09
  Permalink

  Sorin Gaman este olteanul infiltrat de Marin Condescu in Ministerul Economiei ca sa distrunga mineritul Vaii Jiului (iata declaratia lui Condescu in presa locala din Gorj in anul 2010:Voi face tot posibiul sa opresc activitatea minera din Valea Jiului pentru a avea piata de desfacere de energie electrica la nivel national ca sa nu mai fie nevoie sa stea gorjeni nostri in somaj tehnic) si a facut tot posibilul Condescu cu Sorin Gaman,Maricel Hoara,Ioan Pisc. Sa se inteleaga ca pune bete in roate si Termocentralelor pe huila Mintia si Paroseni (Mihai David,fiind cumparat de olteni prin prietenul gorjean Andrei Maioreanu,cand era director la Hdroelectrica vroia inchiderea acestor doua Termocentrale).

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *