Productia de cãrbune a României este în scãdere continuã.  Potrivit Institutului National de Statisticã, productia de cãrbune net a României a totalizat,  în primele sase luni ale anului, 2,05 milioane de tone echivalent petrol, fiind cu 9,3% (209.400 tep), mai micã fatã de cea din perioada similarã a anului trecut. În Valea Jiului existã rezerve de huilã de 2,2 miliarde de tone, din care 592 de milioane de tone se aflã în perimetrele exploatabile. În contextul în care productia de cãrbune a scãzut, statul a recurs la importuri. Potrivit aceleiasi statistici, în prima parte a anului s-au importat 225.300 tep cãrbune, cu 44.700 tep (24,8%) mai mult fatã de cantitatea importatã în ianuarie – iunie 2017.
Douã mine se inched
În contextul în care productia de cãrbune nu este suficientã pentru a acoperi necesarul, în Valea Jiului douã mine ar putea fi închise. Sindicalistii militeazã pentru mentinerea minelor Lupeni si Lonea tocmai pe considerentul cã huila extrasã nu este suficientã.
„Existã documentatia înregistratã la Ministerul Energiei, prin care se solicitã oficial prelungirea activitãtii la Lupeni si Lonea, de cãtre conducerea administrativã, pe lângã ce am trimis noi. Din discutiile mele cu  dl. Visan (n.r. secretar de stat în Ministerul Energiei), el va notifica Consiliul Concurentei despre aceastã  problemã. Dupã ce vom definitiva cu CCM, vom demara si noi o serie de actiuni si întâlniri la Bucuresti pe cele douã cãi unde din punctul  meu de vedere trebuie insistat. În primul rând  la Guvern, pentru adoptarea unui memorandum care sã arate cã este nevoie de productia de cãrbune de la cele douã. Documentatie existã în sensul acesta, Ministerul este constient cã este nevoie de productia de la cele douã. Cealaltã parte, Comisia Europeanã, europarlamentari, pentru cã lucrurile trebuie modificate în Parlamentul European. Este o muncã destul de amplã, noi încercãm”, a declarat Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele.
Sindicalistii motiveazã cã este necesarã mentinerea capacitãtilor de productie si dupã  data de 31 decembrie  2018, astfel încât termocentralele sã poatã sã functioneze.
Monika BACIU