A dus Stiinta pe cele mai înalte culmi, acum primeste recunostinta din partea întregii  comunitãti locale.  Este vorba de profesorul universitar dr.ing. Mircea Vasile Ortelecan care a fost declarat cetãtean de onoare al municipiului Petrosani.  Mircea Ortelecan este Maestru Emerit al Sportului încã din anul 1979, iar în anul 2013 a fost nominalizat în în “Top 10 taloneri din istorie”. Mircea Otelecan s-a nãscut în judetul Satu Mare în data de 11 septembrie 1949, însã pasii l-au purtat spre Petrosani. Cu echipa de rugby Stiinta Petrosani, profesorul a fãcut istorie.
“În municipiul nostru, sportul este recunoscut ca fãcând parte integrantã din realitatea socialã, culturalã si  economicã a comunitãtii noastre si ca factor de consolidare a imaginii  si relatiilor noastre  internationale. Una din ramurile sportive care au o istorie bogatã în municipiul nostru si are rezultate remarcabile este rugby-ul. Echipa “Stiinta Petrosani” a fãcut istorie prin  rezultatele exceptionale obtinute de-a lungul anilor. Una din persoanele care, de-a lungul anilor, a fost jucãtor de bazã în echipa “Stiinta”, avându-l în componentã sI pe dl Ortelecan, a câstigat Cupa României în anul 1983. Între anii 1972-1980 a fost  jucãtor international, echipa din care a fãcut parte câstigând Cupa Europei FIRA în anii 1976/1977. În anul 1979 a fost declarat Maestru Emerit al Sportului”,  a declarat Tiberiu Iacob Ridzi,  primarul municipiului Petrosani.
Mircea Ortelecan a fost cadru didactic al Universitãtii din Petrosani, cadru didactic asociat la Universitatea Tehnicã din Cluj Napoca, Universitatea Babes Bolyai, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicinã Veterinarã Cluj Napoca, Universitatea 1 Decembrie 1918 Alba Iulia. A elaborat si  publicat 124 de lucrãri stiintifice, 10 cãrti, 70 lucrãri pe bazã de  contract.
Monika BACIU