Marcel Lazãr Lehel, hackerul român care a spart conturile demnitarilor americani, a cerut sã fie lãsat în libertate înainte de a-si executa în totalitate pedeapsa.  Cererea de liberare conditionatã a fost depusã la Judecãtoria Deva, însã a fost respinsã de magistrati. Hakerul care actiona sub pseudonimul Guccifer îsi va putea reînnoi solicitarea peste circa douã  sãptãmâni. Bãrbatul  îsi executã pedeapsa privativã de libertate la Penitenciarul Deva, dupã ce a fãcut mai multe infractiuni cibernetice, undele dintre ele stârnind scandaluri internationale. Lehel a reusit sã spargã site-ul fostului secretar de stat american Collin Powell si a accesat conversatii desfãsurate timp de ani de zile de pe contul de AOL al demnitarului. Totodatã, arãdeanul a ghicit parolele de la conturile Corinei Cretu si pe cele ale lui Powell, dar a atacat si conturile senatorului american Lista Murkowski, membrilor familiei Rockefeller, ai unor fosti agenti ai FBI si Secret Sevice, dar si a fratelui lui Barbara Bush.
Acesta a spart si conturile de Yahoo si Gmail ale fostului sef al SRI, George Maior. În ianuarie 2014, Lehel a fost arestat de DIICOT, el fiind ridicat din  propria casã de oamenii legii.
Câteva luni mai târziu a fost condamnat la închisoare si a recunoscut cã a comis atacuri cibernetice asupra aproximativ 100 de americani de-a lungul unei perioade de 14 luni.  În România, hackerul Marcel Lazãr Lehel a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti la sapte ani de închisoare cu  executare, pentru cã a spart conturile de  e-mail ale lui George Maior, ale Corinei Cretu si ale unor vedere. Pentru faptele sale a fost pedepsit cu închisoarea si în SUA, însã a fost trimis înapoi în România pentru a-si ispãsi pedeasa datã instantele de la noi. Dacã va fi eliberat în septembrie a.c., Guccifer ar urma sã se întoarcã în SUA pentru a executa o condamnare de mai bine de 4 ani. De altfel, pe rolul Curtii de Apel Alba Iulia a fost  înregistrat un dosar  de judecatã privind extrãdarea pasivã a lui Lehel, primul termen având loc chiar ieri.
Maximilian Gânju