Locul de veci în care se odihnesc evreii a fost cãlcat recent de hoti. Asta au constatat câtiva localnici, care au rudele înmormântate acolo si care, desi stiau cã înuntru se intrã doar cu o cheie, nu au mai avut nevoie de ea.

Locatia nu mai are poartã, care o fi fost dusã la fier vechi si care cândva era încuiatã. Asta rezultã din faptul cã pe gard e notat un numãr de telefon pentru cei care doresc cheia. „Sotia mea a mers la sfârsit de sãptãmânã la acest cimitir si a constatat cã nu mai e poarta. E un act de vandalism fãrã precedent si e clar cã poarta a fost furatã de hotii de fier vechi”, spune un bãrbat din Petrosani.

Acum nimeni nu mai are nevoie de o cheie si, dacã e sã ne uitãm dupã cum aratã locul, hotii nu s-au limitat doar la atât. Mai multe monumente sunt dãrâmate si clãdirea ce adãposteste capela evreiascã este si ea vandalizatã. Geamul e spart si chiar si o parte a gardului împrejmuitor lipseste.

Aici este îngropat si fostul primar al municipiului Petrosani, Carol Schreter, iar mormintele familiei sale par singurele mai îngrijite.

În plus, nici cimitirul din Cartierul Aeroport nu e altfel. ªi acolo au loc o serie de acte de vandalism si se pare cã nimeni nu se ocupã de el, desi apartine unei Parohii ortodoxe, iar oamenii plãtesc taxe.

Diana Mitrache