Statiunea montanã Pasul Vâlcan se dezvoltã treptat. Micuta destinatie de vacantã este într-un proces de dezvoltare. Atât asociatii private, cât si autoritãtile locale fac eforturi pentru a creste numãrul de turisti.
În acest sens, pentru turismul de varã deja s-a pus la punct un traseu  destinat biciclistilor. Pentru cã statiunea montanã este una emblematicã din din punct de vedere istoric, traseul poartã numele de Traian.
“Am finalizat traseul pentru biciclete de la  Pasul Vâlcan, pânã jos la telegondolã. El se numeste Traseul Traian. Dupã desfãsurarea campionatului mondial de longboard am realizat încã un  obiectiv, respectiv un loc de antrenament pentru ei în Pasul Vâlcan, obtinând si promisiunea cã anul viitor vor fi si mai multi concurenti în Pasul Vâlcan. Avem în discutie alimentarea cu apã, alimentarea cu gaz metan si energie electricã. Deja sunt montati 7 stâlpi, urmeazã sã montãm pânã la 15 stâlpi, pe toate traseele unde construiesc cei care au licitat acele parcele”, a declarat  primarul Vulcanului, Gheorghe Ile.
Proiectul guvernamental de realizarea a statiunii montane nu s-a finalizat. Teoretic, Pasul Vâlcan ar fi trebuit unit cu Strajã printr-o telegondolã. Numai cã banii nu au mai venit. Acum, Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan a identificat o telegondolã undeva în Republica Moldova si ar vrea sã o aducã în Vulcan.
„Am avut discutii si la Ministerul Turismului, având în vedere faptul cã existã în Moldova o  gondolã care este pusã în pãdure, nemontatã, dat fiind faptul cã nu au avut fondurile necesare pentru montarea ei. Am solicitat acea instalatie, dacã se poate sã ne-o transfere, sã facem legãtura cu Straja. Ni s-a spus cã se va  discuta în Consiliul Director aceastã problemã”, a declarat primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile.
Proiectul guvernamental cuprinde constructia a douã telescaune, mai multe instalatii de teleschi, precum si cinci pârtii de schi, dintre care cea mai mare va avea o lungime de 5 kilometri. De asemenea, proiectul prevede legarea prin instalatii de transport si pârtii a  statiunii Pasul Vâlcan de Straja. Numai cã majoritatea dintre planuri au rãmas doar pe hârtie.
Monika BACIU