Amnistie fiscalã pentru persoanele defavorizate

Un proiect initiat si de senatorul PSD, Cristian Resmeritã, a devenit lege.  Proiectul prevede exonerarea de la platã pentru sumele reprezentând acordarea ajutoarelor de urgentã persoanelor aflate în stare de dificultate, pe care acestea trebuie sã le restituie unitãtilor administrativ teritoriale drept  consecintã a constatãrii de cãtre Curtea de Conturi sau alte institutii cu atributii de control a unor prejudicii.
“Necesitatea acestei amnistii fiscale rezultã din ambiguitatea legislativã ce a dat nastere unor situatii ce nu puteau fi prevenite sau anticipate de autoritãtile locale la momentul acordãrii ajutoarelor de urgentã. În fapt, ca urmare a controalelor efectuate de auditorii publici externi din cadrul Curtii de Conturi a României s-a constatat, în cazul unor anumite unitãti administrativ-teritoriale, cã sumele reprezentând  acordarea ajutoarelor de urgentã persoanelor aflate în stare de dificultate  trebuie restituite, deoarece ulterior acordãrii acestora autoritãtile locale nu au solicitat documente care sã ateste modul în care beneficiarul a utilizat sumele acordate cu titlu de ajutor de urgentã”, aratã proiectul care a devenit lege.
Potrivit legii, ajutoarele de urgentã au fost acordate pentru urmãtoarele situatii: interventii chirurgicale care impun costuri suplimentare necompensate; tratamente si investigatii în clinici de specialitate; achizitionarea de dispozitive medical sau fiziologice nesubventionate de cãtre CNASS (proteze, orteze, cãrucioare) pentru copii sau adulti; achizitionarea de medicamente necompensate sau pentru acoperirea procentului necompensat; pentru familiile cu venituri sub 200 lei/membru de familie, aflate în situatii de nevoie, confirmate prin anchetã socialã; pentru acoperirea unei pãrti din cheltuielile de înmormântare a persoanelor fãrã venituri care nu sunt beneficiare de ajutor social si care nu beneficiazã de ajutor de deces; pentru persoanele eliberate din penitenciar, care nu au sprijin material si financiar, în vederea prevenirii  marginalizãrii sociale si integrãrii lor în societate.  “Subliniem cã toate aceste ajutoare au fost acordate în baza legislatiei în vigoare si hotãrârilor de consiliu local, care au stabilit în mod efectiv situatiile pentru care pot fi acordate ajutoare de urgentã si  documentatia ce trebuie depusã la autoritatea localã de cãtre solicitant. Mentionãm cã autoritãtile locale au urmat procedura impusã de acordarea ajutoarelor de urgentã, respectiv la dosarul cauzei existã: cererea solicitantului, cartea de identitate, acte medicale doveditoare, acte de stare civilã, acte de proprietate asupra bunurilor imobile, raportul anchetei sociale, dupã caz”, mai aratã  documentul de pe Senatul României.  Primãria municipiului Lupeni s-a confruntat cu un astfel de caz. În anul 2012, un raport al Curtii de Conturi arãta cã municipalitatea de la Lupeni a  acordat ajutoare de urgentã pentru unele probleme medicale, creând un  prejudiciu de 1,8 milioane de lei.
Monika BACIU

4 comentarii la „Amnistie fiscalã pentru persoanele defavorizate

 • 16 august 2018 la 08:59
  Permalink

  Te simti cu musca pe caciula, tovarase? A acordat taticutul tau Lupascu, ajutoare ilegal in perioada cand era primar?
  Borfasilor!!!!

  Răspunde
 • 19 august 2018 la 18:35
  Permalink

  Sub pseudonimul de Dan se ascunde cretinul de Resmerita! Indiferent care este el, ca toti sunt!
  Tu esti prost, ba vita!

  Răspunde
 • 21 august 2018 la 09:28
  Permalink

  Amnistie pentru tact-o, mafiotule care e?ti. Mure PSD!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.