An de an, sute de oameni vin în munte, în Parâng, în locul în care a fost ridicatã o troitã,  ca sã participe la nedeia închinatã acestor locuri.  Petrecera câmpeneascã se numeste Nedeia Troitei si vrea sã le aminteascã tuturor cã aici, la munte, în inima Parângului, momârlanii, bãstinasii locului, s-au adunat din cele mai vechi timpuri, de Adormirea Maicii Domnului. E traditie si nu lipseste nimeni de la eveniment, asa cã si acumne vor astepta, îmbrãcati asa cum e traditia, în straie populare, cu stratia în spate.
Adminsitratia localã pune la  dispozitie telescaunul nou, care va fi gratuit si momârlanii sunt gata sã  încingã pirostriile. „Nedeia Troitei va avea loc miercuri, pe 15 august, la ora 13,00 fiind slujba religioasã. Oamenii vor urca, însã, mai deverme, iar transportul pebteleascun va fi  gratuit. Noi vom da mâncare traditionalã, fãcutã de oamenii locului si pot spune cã, la fel ca în fiecare an, traditia se pãstreazã si acum”,  spune Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Nedeia Troitiei a devenit un simbol al sãrbãtorii de Sfânta Maria în Parâng, acolo unde momârlanii ne asteaptã an de an sã petrecem cu ei. Asa va fi  si în acest an, când vremea se preconizeazã a fi bunã si localnicii sunt invitati în munte sã deguste din mâncarea traditionalã.
Diana Mitrache