Zeci de case, din orice oras al Vãii Jiului, care sunt pe albiile râurilor, deverseazã canalizarea direct în cursurile de apã care le trec prin apropiere.
Sunt locuinte particulare, iar oamenii de acolo, care au preluat casele fãrã racord la sistemul de canalizare, spun acum cã situatia nu mai poate continua. Recunosc, însã, cã deverseazã latrinele direct în Jiu, ori în afluentii acestuia. O parte dintre acestia locuiesc chiar în zona Dãrãnesti, iar la fata locului au chemat de c\te ori responsabilii.
„Au fost aici cei din primãria Petrosani. I-am chemat si pe cei de la Ape. Au vãzut, le-am arãtat cã aici toti zic cã au WC-uri în curte, dar nu e chiar asa. Tevile ies în pârâul Galbena. Locuim în aceste case si am cerut sã ne facã si nouã canalizarea. Nu stiau ce solutie sã aplice. Le-am dat si ideea sã o treacã peste apã, spre turnul de apã, vechi, cã acolo este canalizare”, ne-a spus unul dintre cei care locuiesc în zona Dãrãnesti, chiar sub podul peste care trece DN 66, ce duce spre Hateg.  Situatia nu este singularã la Petrosani si aici chiar au existat case din centrul municipiului care aveau evacuarea toaletelor în apa ce strãbate orasul. La fel este si în alte zone ale Vãii Jiului, iar cei care gestioneazã sistemul de canalizare spun cã lucrurile ar putea fi  îndreptate. Asta nu s-a întâmplat, însã, pânã acum, pentru cã, pe programele europene de finantare,  acele zone nu erau eligibile.
„Apa Serv Valea Jiului va trebui sã facã din fonduri proprii retelele de canalizare si în acele zone.  O sã am o discutie cu colegii mei, sã vedem ce putem face, fiindcã totusi, în anul 2018, trebuie sã existe si acolo canalizare. Dar vã spun, sigur nu s-a putut face pe fonduri europene si atunci Apa Serv trebuie sã facã lucrarea din fonduri proprii”, a spus Costel Avram, manager SC Apa Serv Valea Jiului.  Cei de la Apa Serv au în plan  si aceste zone, le-au cartografiat oarecum, pe majoritatea dintre ele, însã, existã si situatii în care, tehnic vorbind, reteaua e greu de realizat.  Nimeni de la Gardã de Mediu nu s-a sesizat vreodatã si acesti oameni locuiesc asa si folosesc  astfel de sisteme poluante de când se stiu ei.
Diana Mitrache