Alin Simota, om de afaceri din Petrosani a fost condamnat la 6 ani si 8 luni de închisoare de Tribunalul Hunedoara, care a dat ieri sentinta pentru cel mai greu dosar în care acesta este cercetat.
Judecãtorii i-au schimbat încadrarea juridicã din instigare la infractiunea de lovire sau alte violente, în instigare la infractiunea de vãtãmare corporalã gravã, persoanã vãtãmatã fiind Gherasim Paul Valeriu. El a fost învinuit si condamnat, printre altele,  pentru lipsire de libertate, instigare la privare de libertate, santaj si santaj în formã continuatã, persoane  vãtãmate fiind Gãldeanu Constantin Dan si Lungan Mihai.
Omul de afaceri din Petrosani a mai fost condamnat la doi ani de închisoare pentru conflict de interese, respectiv sase luni de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu, iar în dosarul în care acuzat de constituirea unui grup infractional, santaj în formã continuatã, cãmãtãrie, amenintare, instigare la violente si la lipsire de libertate, a mai fost condamnat si Litera Constantin Cristian, care a primit pedeapsa de 9 ani si 10 luni de închisoare, Penciuc Cãtãlin, la 7 ani de închisoare, Bota Gheorghesi  Varodi Mihãitã Mircea  la câte 1 an închisoare sub supraveghere, pe un termen de supraveghere de  2 ani,. Pentru Ciobanu Mihai Eminovici instanta dispune suspendarea executãrii pedepsei de 1 an si 10 luni închisoare sub supraveghere,  pe un termen de supraveghere de  2 ani si 6 luni.
Fosta sotie a lui Alin Simota si, ulterior, a lui Constantin Litera, Mirela Pintican, a fost condamnatã la 6 luni de închisoare cu suspendare. Instanta a mentinut sechestrul asigurãtor pe bunurile apartinând lui Alin Simota, Constantin Litera si Mirela Pintican. De asemenea, a dispus obligarea la plata unor daune morale cãtre pãrtile vãtãmate care s-au constituit pãrti civil
Dosarul aflat pe rolul Tribunalului Hunedoara, a fost constituit dupã ce, în data de 5 august 2014, sub coordonarea procurorilor DIICOT, au fost efectuate mai multe perchezitii la domiciliile unora dintre membrii grupului, precum si la sediile firmelor implicate. Procurorii DIICOT au considerat cã la dosar sunt suficiente probe din care rezultã suspiciunea rezonabilã cã, din anul 2007, Alin Simota ar fi initiat un grup infractional cu ajutorul cãruia a obtinut beneficii materiale. Condamnatii pot contesta decizia în urmãtoarele 10 zile, aceasta fiind prima instantã la care au primit condamnarea.
Diana Mitrache