Zeci de oameni sunt angrenati de sâmbãtã dimineatã în stingerea si supravegherea focurilor izbucnite în muntii din Valea Jiului. Cel mai violent e la Straja si pompierii cred cã de vinã sunt cei care urcã pe munti dupã afine.

Nu mai putin de patru focare s-au initiat la sfârsitul sãptãmânii trecute în Valea Jiului. Zeci de pompieri, salvamontisti si jandarmi montani, ajutati de voluntari au urcat în munti pentru a stinge focurile.

Au ars hectare întregi de vegetatie uscatã, afinare, si chiar fânetele momârlanilor. Comandantul Detasamentului de Pompieri de la Petrosani, Adrian Avram spune cã a mobilizat zeci de oameni în zonele afectate si încã sunt oameni care supravegheazã ca focul sã nu se extindã la pãduri. Cel mai grav este în Straja.

„În Straja focul a izbucnit sâmbãtã seara, în jurul orelor 18,00. Atunci am fost anuntati prin 112 cã ard mai multe hectare de pãsuni în zona vârfului Mutu. Au fost câte 10 – 12 pompieri pe turã, care au luptat cu flãcãrile ce au cuprins circa trei hectare de afinar si vegetatie uscatã. Sunt echipe care rãmân în munte mereu pentru ca focul sã nu se extindã si la pãdure si încercãm sã limitãm aria incendiului”, a declarat Adrian Avram, comandantul Detasamentului de Pompieri din Petrosani.

În Straja au ajutat si jandarmii montani si voluntari ai Serviciului Pentru Situatii de Urgenmtã de la Lupeni si salvamontisti.

Un alt focar a izbucnit sâmbãtã pe Valea Streiului. „Focul s-a manifestat pe vârful Negru si la fata locului au ajuns 5 pompieri de la noi si jandarmii montani si cei de la Ocolul Silvic”, a mai adãugat Avram.

Tot în Valea Jiului, sâmbãtã au ars hectare de pãsuni în zona Gambrinus din Defileul Jiului si tot acolo au ars si mai multe cãpite de fân, iar la Baru Mare în zona Hobita, au ars 4 hectare de vegetatie uscatã si afinare. Aici pompierii spun cã se vãd clar urmele oamenilor care au vrut sã igienizeze locul si au scãpat focul de sub control. În plus, si la celelalte incendii se pare cã e vorba tot de neglijentã. Pompierii fac acum cercetãri, dar iau în calcul si variantele potrivit cãrora oamenii care au urcat dupã afine sã fi aruncat tigãri aprinse.

Diana Mitrache