Afirmatiile directorului general al CEH, Samuel Dioane cu privire la introducerea în mina Livezeni a unui complex ce va fi scos de la Lupeni i-au fãcut pe sindicalistii din minerit sã reactioneze.
„Nu vorbim de investitii, dacã reparãm niste utilaje care deja sunt trecute ca duratã de functionare”. Asta a afirmat Darius Câmpean, care crede cã mai întâi trebuie sã existe bani disponibili si abia apoi sã se aplice programul de investitii.
„Când vorbim despre investitii trebuie sã vedem sursa de finantare. Pentru cã aici este o problemã extrem de mare. Noi am discutat-o si în CA si la nivelul ministerului. Si noi ne-am dori ca acest lucru sã se întâmple, doar cã va trebui sã gãsim sursa de finantare, pe care, în momentul de fatã,  nu o avem. În plus, dacã vorbim despre mina Livezeni, stim toti cã acolo trebuie sã fie adus complexul de la Lupeni, care sã fie folosit la Livezeni, dar nu cred cã putem vorbi aici de investitie, ci de un mijloc fix, care are  o duratãnormatã de functionare, care a fost parcursã la mina Lupeni si care  va fi reparat, dupã ce va fi scos de la Lupeni, reparat si dus la Livezeni.
”Dacã ar fi bani, ar fi si un program de investitii. „Cele mai urgente investitii de care are nevoie mineritul acum sunt cele care ar trebui sã aducã minele Vulcan si Livezeni, acolo unde au fost asezate ele de cãtre guvernarea tehnocratã si stim cã au fost catalogate ca mine viabile. Deci, ele ar trebui dotate în asa fel încât sã poatã asigura cantitatea de cãrbuni care sã ducã la o functionare normalã a celor douã  termocentrale: Mintia si Paroseni”, a mai adãugat Câmpean. Acum, lucrurile nu se întâmplã asa si de aici rezultã intentia sindicatelor  si chiar si a administratiei de a prelungi acordarea ajutorului de stat pentru minele Lupeni si Lonea. Programul se aflã, asa cum a sustinut si directorul general Samuel Dioane la ministerul de resort.
„Lucrurile s-au materializat într-o documentatie în acest sens si, dupã ce vom definitiva contractul colectiv de muncã, vom începe actiunea de prelungire a acordãrii  ajutorului de stat la cele douã mine. Sunt douã directii, una la nivelul Guvernului si cealaltã la nivelul europarlamentarilor”, a conchis Câmpean.  Directorul CEH, Samuel Dioane a declarat recent cã, în scurt timp, se vor face investitii în minerit, respectiv unul dintre angrenajele  mecanizate din mina Lupeni va fi scos si trimis în Polonia, pentru reparatii si introdus la Livezeni. „Noi capacitãti de productie se vor deschide la mina Vulcan si la Livezeni, cât de curând. La mina Vulcan, estimãm, undeva la finele anului, iar la mina Livezeni, spre jumãtatea anului 2019, cu reparatiile necesare, respectiv scoaterea  complexului de la mina Lupeni, repararea lui în Polonia si introducerea lui la Livezeni”, a spus Samuel Dioane.
Diana Mitrache