O mânã de tineri, ajutati de voluntari, au gândit un proiect exceptional de revitalizare, prin culturã a minei Petrila si a orasului, implicit.  Ion Barbu este cel care a adus la minã arhitectii, a creat Planeta Petrila, o asociatie ce vrea sã redreseze întreg sistemul învechit de la minã si acum, la finele acestei sãptãmâni, mina va prinde din nou viatã. Asta, dupã concertul de luni seara, a celor de la Nightlosers.
„La finele sãptãmânii, dupã ce finalizãm si noi pregãtirile în spatiile de la minã, vom organiza evenimentul denumit Exploatarea culturalã Petrila, care înseamnã de fapt animarea a încã 6 spatii cu artã si interventii artistice si culturale. Este si proiectul Suzanei, care a implicat si populatia sã aducã flori la minã si vrem sã animãm si curtea minei, sã creãm o  grãdinã, în care sã dãm un exemplu de cum ar putea sã fie mai colorat acest amplasament. Exact pe conceptul pe care mergem, pentru cã noi creãm un precedent  pentru ca, în momentul în care reusim sã intrãm pe finantãri mari, când se vor termina problemele  birocratice, sã putem sã arãtãm ce ce poate  perpetua”, a spus Mihai Danciu, architect
Acesti oameni cred, prin culorile pe care le dau fostei mine, la  propriu si la figurat, cã ea poate reînvia si nu se opresc doar aici, ci s-au gândit si stradã pe care se aflã casa memorialã a marelui I.D Sîrbu.
„V-as ruga sã îi spuneti Noul Centru Vechi al Petrilei, pe care îl vom inaugura vineri si care se va îmbunãtãti pe zi ce trece. Ambitia noastrã este de a face din strada Ion D. Sîrbu cea mai  frumoasã stradã din Petrila”, a spus si Ion Barbu, artist.  Dacã dai un search, acum, pe Google, mina Petrila are noi înfãtisãri si o nouã culoare, iar la finele acestei sãptãmâni, fiecare dintre noi am putea sã trecem pe acolo si sã vedem ce s-a fãcut cu foarte putini bani si foarte multã inspiratie.
Diana Mitrache