CNH a câstigat un contract de închidere si ecologizare a unui perimetru minier. Societatea

specializatã cu închiderea si ecologizarea perimetrelor miniere a atribuit un contract Companiei Nationale a Huilei.

Este vorba de lucrãri de închidere subteranã pentru obiectivul mina Defor – Lonea.  Valoarea contractului este de aproape 550 de mii de lei, iar acesta a fost atribuit  „fãrã publicarea prealabilã a unui anunt de participare, Lucrãrile / produsele / serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice”.

Compania a câstigat putine contracte de acest gen. Majoritatea au fost adjudecate de societãti „specializate” din judetele Gorj si Cluj.

Mina Defor, închisã din 1971

Conform datelor din Monitorul Oficial, 2007/449, Mina Defor din Lonea a fost închisã în urmã cu 41 de ani, adicã în anul 1971. Pentru închiderea si ecologizarea acesteia, statul roman a alocat, în total, suma de 3.405.596 de lei. Pentru închiderea si ecologizarea efectivã a perimetrului miner s-au alocat 3.223.496 de lei, iar pentru monitorizare postinchidere 446.971 de lei.

22 de perimetre miniere închise în Valea Jiului

Sume halucinante sunt aruncate în joc când vine vorba despre închiderea perimetrelor miniere si monitorizarea post închidere.

Iar acesti bani se adãugã celor alocati deja, din 1998 si pânã în lunã martie, pentru lucrãrile deja efectuate. Sunt sume alocate cu generozitate de guvernantii cãrora le pasã prea putin  despre ce se întâmplã cu minele active. Sã nu uitãm cã în 2011 Compania Nationalã a Huilei nu a primit nici un leu drept subventie.

Banii s-au acordat anul acesta, dar numai pentru minele care au intrat pe program de închidere. Mai mult decât atât, pentru lucrãrile de investitii, Executivul (cel vechi, nu cel proaspãt numit) a decis, la aprobarea bugetului, sã lase CNH sã se descurce cu fondurile proprii, în timp ce limiteazã drastic pretul de vânzare a huilei energetice cãtre beneficiari.

Conform datelor oficiale, în ceea ce priveste mineritul în totalitatea lui, din 1998 si pânã în 2010 au fost aprobate 11 hotãrâri de Guvern, care au vizat închiderea definitivã, conservarea, ecologizarea si monitorizarea post închidere a nu mai putin de 556 de obiective miniere.

Iar din 2004 si pânã în martie 2012 s-au dat peste 143 de milioane de lei pentru conservare, iar alte 638 de milioane de lei s-au cheltuit pentru închidere si ecologizare. ªi toate aceste fonduri necesare pentru efectuarea lucrãrilor au fost de la Bugetul de Stat al României, acelasi buget extrem de sãrac când vine vorba despre sustinerea activitãtii extractive. Iar programul continuã, iar sumele preconizate a fi cheltuite sunt halucinante.

Datele oficiale aratã cã, în perioada 2012 – 2035 – conform strategiei procesului de reconstructie ecologicã a siturilor afectate de industria minierã din România – se preconizeazã cheltuirea a 54 de milioane de lei pentru conservare si a altor 2,3 miliarde de lei pentru închidere si ecologizare. În plus, peste un miliard de lei va fi înghitit pentru monitorizarea post închidere. Numai în perioada 2012 – 2014 sumele prevãzute ating aproape 500 de milioane de lei!

Raul IRINOVICI