Cu gândul la minerii care si-au cerut drepturile acum 89 de ani, minerii, dar si foarte multi politicieni, s-au adunat în curtea minei Lupeni, acolo unde, în 1929 erau împuscati ortacii care s-au rãsculat împotriva conducerii. 22 de oameni au murit, iar pentru ei a sunat duda, amintind de acele vremuri.
Asezati în semicerc, toti cei prezenti au simtit firul acelui moment. În tot acest timp, însã,  primarul din Lupeni, Lucian Resmeritã s-a arãtat revoltat de faptul cã acum, mina stã sub semnul închiderii si a subliniat lipsa investitiilor, într-un moment în care la minã încã se moare din cauza lipsurilor. „Din pãcate, existã morti si în aceste zile si, din punctul meu de vedere, acest lucru este  inacceptabil. Nu poate exista o situatie de acest gen, o conducere, asa încât sã nu avem pe primul loc, cetãteanul. S-a vorbit atâta timp despre stâlpii nenorociti, care nu au ajuns nici în ziua de azi, în totalitate. Este inacceptabil ! Valea Jiului existã doar datoritã mineritului. Nu mi se pare normal ca, cel mai important punct al Vãii Jiului  sã nu mai functioneze, sã fie pusã sub semnul întrebãrii ideea de a mai produce cãrbune de la mina Lupeni. Din pãcate, nici acum, în 2018, nu reusim sã exploatãm  resursele asa cum trebuie.
E inacceptabil sã avem si azi metode învechite prin care sã scoatem cãrbuni!”, a spus Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.  Ceremoniile s-au tinut la locul în care, o lampã uriasã de miner, a tinut loc de luminã pentru cei care au pierit de-a lungul anilor la Lupeni. Fiecare partid politic, sindicat sau organizatie a depus o coroanã de flori, în acordurile fanfarei, care a intonat Imnul Minerilor. Directorul general al CEH, Samuel Dioane a spus, însã, contrazicându-l pe primarul Resmeritã,  cã mina Lupeni este o minã bunã si cã ultimele evenimente nedorite nu au mai avut drept cauzã lipsurile. „Mineritul sper sã nu se termine nici la Lupeni, nici la Lonea, nici în Valea Jiului, cã aici asta înseamnã doar minerit.  Nu le lipseste minerilor plasa, stâlpii de care s-a vorbit, materialele de bazã, lemn, grinzi si toate  au fost aduse, iar acum abatajele sunt într-o stare bunã”, a precizat Samuel Dioane, director general al Complexului Energetic Hunedoara.
Ceremoniile legate de comemorarea minerilor, acum, de Ziua Minerului, au continuat la Lupeni si au  fost depuse coroane de flori si la monumentul ridicat în centrul orasului.
Diana Mitrache