Lupeni – comemorare dupã 89 de ani

Cu gândul la minerii care si-au cerut drepturile acum 89 de ani, minerii, dar si foarte multi politicieni, s-au adunat în curtea minei Lupeni, acolo unde, în 1929 erau împuscati ortacii care s-au rãsculat împotriva conducerii. 22 de oameni au murit, iar pentru ei a sunat duda, amintind de acele vremuri.
Asezati în semicerc, toti cei prezenti au simtit firul acelui moment. În tot acest timp, însã,  primarul din Lupeni, Lucian Resmeritã s-a arãtat revoltat de faptul cã acum, mina stã sub semnul închiderii si a subliniat lipsa investitiilor, într-un moment în care la minã încã se moare din cauza lipsurilor. „Din pãcate, existã morti si în aceste zile si, din punctul meu de vedere, acest lucru este  inacceptabil. Nu poate exista o situatie de acest gen, o conducere, asa încât sã nu avem pe primul loc, cetãteanul. S-a vorbit atâta timp despre stâlpii nenorociti, care nu au ajuns nici în ziua de azi, în totalitate. Este inacceptabil ! Valea Jiului existã doar datoritã mineritului. Nu mi se pare normal ca, cel mai important punct al Vãii Jiului  sã nu mai functioneze, sã fie pusã sub semnul întrebãrii ideea de a mai produce cãrbune de la mina Lupeni. Din pãcate, nici acum, în 2018, nu reusim sã exploatãm  resursele asa cum trebuie.
E inacceptabil sã avem si azi metode învechite prin care sã scoatem cãrbuni!”, a spus Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.  Ceremoniile s-au tinut la locul în care, o lampã uriasã de miner, a tinut loc de luminã pentru cei care au pierit de-a lungul anilor la Lupeni. Fiecare partid politic, sindicat sau organizatie a depus o coroanã de flori, în acordurile fanfarei, care a intonat Imnul Minerilor. Directorul general al CEH, Samuel Dioane a spus, însã, contrazicându-l pe primarul Resmeritã,  cã mina Lupeni este o minã bunã si cã ultimele evenimente nedorite nu au mai avut drept cauzã lipsurile. „Mineritul sper sã nu se termine nici la Lupeni, nici la Lonea, nici în Valea Jiului, cã aici asta înseamnã doar minerit.  Nu le lipseste minerilor plasa, stâlpii de care s-a vorbit, materialele de bazã, lemn, grinzi si toate  au fost aduse, iar acum abatajele sunt într-o stare bunã”, a precizat Samuel Dioane, director general al Complexului Energetic Hunedoara.
Ceremoniile legate de comemorarea minerilor, acum, de Ziua Minerului, au continuat la Lupeni si au  fost depuse coroane de flori si la monumentul ridicat în centrul orasului.
Diana Mitrache

2 comentarii la „Lupeni – comemorare dupã 89 de ani

 • 6 august 2018 la 22:02
  Permalink

  Din nefericire MINCIUNA continua. Cum poate afirama d-l dir. gen. Sami ca nu mai sunt lipsuri si ca cele doua mine nu se vor inchide. Lipsuri sunt multe atat materiale dar si de personal, se doreste plecarea prin disponibilizare chiar daca oamenii, multi sefi, au conditii de pensie, fiind locuri unde nu mai sunt deloc lucratori (Vezi mina Livezeni activitatea de transport discontinuu – sa se sesizeze ITM cu cine se face transportul de personal pe puturi ), iar programul de inchidere va continua pentru ca au fost intocmite documentele. Se stie si mai grav se si doreste acest lucru, fapt demonstrat prin persoanele care au fost puse in ultimii ani in fruntea CEH (Numai profesionisti si specialisti DE PARTID)

  Răspunde
 • 7 august 2018 la 00:01
  Permalink

  multi din cei prezenti acolo sunt vinovati [cel putin moral] de tragediile petrecute in subteran si in special liderii de sindicat[toti] care s-au „prostituat” cu conducerea si politicul pentru bani si functiile nevestelor[poate se simte careva]

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.