Minerii au fost în centrul atentiei si la Petrosani. Prima ceremonie a început aici si zeci de politicieni s-au aliniat în Parcul Central Carol Schretter cu intentia de a depune coroane de flori.
Primul care a vorbit asistentei a fost primarul Tiberiu Iacob Ridzi, care a subliniat, încã o datã, însemnãtatea acestei zilei si a vorbit despre faptul cã mineritul este în restrângere, dar de mineri si de cãrbuni mai este nevoie.
„Sã sperãm cã activitatea minierã din Valea Jiului va exista, chiar dacã la o dimensiune mai micã decât cea la care ne-am fi dorit noi si faptul cã existã aceastã posibilitate ca cele douã mine viabile si termocentrala de la Paroseni sã functioneze încã ani buni de acum încolo si, dacã e posibil ca si celelalte douã mine, Lupeni si Lonea sã intre pe un program de închidere care sã dureze cât mai mult, pentru a avea o trecere cãtre o altã posibilitate de noi locuri de muncã, este cea mai bunã idee. Cu sigurantã, mineritul si minerul, pentru România, va rãmâne un simbol foarte puternic, care, cu  sigurantã, va dãinui peste ani si ani”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani. Primarul din Petrosani a subliniat si faptul cã minerii au fost mereu o clasã socialã importantã si prima care a rãbufnit împotriva Comunismului,  6 august fiind ziua cea mai neagrã  din istoria acelor vremuri, pentru cã atunci minerii au fost ucisi.
„Aceastã grevã a fost prima mare actiune colectivã din timpul crizei  economice între 1929 -1933.  De atunci, ziua de 6 august a  devenit oficial Ziua Minerului, având semnificatia  comemorãrii victimelor care s-au jertfit în luptã pentru obtinerea unor conditii de muncã si de viatã mai bune. Este ziua când constientizãm, mai mult ca oricând, eroismul celor pentru care munca în adâncul pãmântului a devenit destin si traditie”, a conchis Tiberiu Iacob Ridzi. Ceremonialul a continuat cu depunerile de coroane de flori si toti cei prezenti si-au exprimat astfel omagiul fatã de oamenii care au pierit în galeriile unitãtilor miniere, ori fatã de cei rãpusi de gloante, în 6 august 1929, la Lupeni.
Diana Mitrache