“Nu îi înteleg pe pãrintii care nu îsi duc copiii la teatru”. Este afirmatia fãcutã de maestrul Alexander Hausvater care s-a aflat la Petrosani, la teatrul Dramatic ID Sârbu.

Regizorul spune cã teatrul nu trebuie sã fie un lucru tabu. În teatru trebuie îmbinate mai multe elemente pentru toate vârstele astfel încât acesta sã devinã atractiv pentru toti. Mai mult, pentru atragerea spectatorilor la teatru trebuie sã se implice mai multe foruri.

“E de obligatia teatrului, de politicinenii orasului ca toatã lumea sã vinã la teatru. Nu îi înteleg pe pãrintii care nu îsi duc copiii la teatru.

Tânãrul trebuie fortat sã vinã la teatru”, a spus Alexander Hauvater.

Maestrul gãseste si o posibilã explicatie pentru lipsa de interes pentru teatru.

“Ignoranta e cã oamenii care scriu teatru sunt bãtrâni si nu scriu despre ce se întâmplã. Nu înteleg de ce scolile nu au educatie dramatic. Educatia nu e un manual ci e o experientã de viatã. Nu e pictura, nu e muzicã, nu e scris ci e toate artele. Teatrul e ceva activ”, mai precizeazã maestrul regizor.

Mai mult, regizorul considera cã declinul teatrului se datoreazã si scenei politice.

“Niciodatã în România nu am simtit greutatea si imposibilitatea pentru cultura. Clasa politica a distrus cultura care omoarã sufletul, România are o culturã istoricã foarte vastã, dar o politicã de rahat”, a mai precizat Hausvater.

Teatrul Dramatic „I.D. Sârbu” din Petrosani si-a deschis portile pe 9 septembrie, la ora 18.00, cu premiera „Fosnetul frunzelor”, în regia lui Alexander Hausvater.

Anul 2012 este al 64-lea din viata Teatrului Dramatic „I.D. Sârbu” Petrosani.

Regizorul Alexander Hausvater nu este la prima reprezentatie la Petrosani. El a încheiat stagiunea 2008-2009 cu „FridaKahloMania”, un real succes la momentul respectiv, iar „Fosnetul frunzelor” a fost  spectacolul care a deschis stagiunea 2012-2013.

Andreea Tokai si Nicolae Vicol, actorii din rolurile principale, au dat viatã personajelor lui Kroetz (Martha si Otto), într-o lume pudicã, rece si bazatã pe beneficii.

Raul IRINOVICI