Valea Jiului se confruntã cu douã mari probleme în ceea ce priveste ocuparea fortei de muncã. La Lupeni, primarul Lucian Resmeritã a identificat douã neajunsuri.
Sunt putine spatii care pot fi puse la dispozitia potentialilor investitori, asta în conditiile în care multe din clãdirile si terenurile care au apartinut cândva unitãtilor miniere sunt în ruinã. Primarul ne explicã de ce aceste terenuri nu pot fi date unor investitori.
“În Valea Jiului este o mare problemã a spatiilor. Nu prea avem unde sã le dãm spatii. Noi fiind o zonã industrialã, multe din terenuri sau clãdiri apartin unitãtilor miniere sau oamenilor. Multe din terenuri apartin Complexului Energetic, acestea fiind în gaj la diferite ministere si este un blocaj. Domnul ministru a zis cã încearcã sã ne ajute, am trimis si documente, dar lucrurile merg foarte greu”,  a declarat Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.
În schimb, la Lupeni existã un teren de 30 de hectare, chiar la intrarea în localitate. Acesta a fost ecologizat si urmeazã a fi predat primãriei, care mai apoi va cãuta oameni de afaceri care sã dezvolte locuri de muncã.
“Pe acest teren  sperãm, în viitor, sã reusim sã facem ceva. Avem 30 de hectare de teren, trebuie doar sã ne fie predat, apoi noi sã îl parcelãm si sã atragem investitori mai mari sã vinã în zonã. Le punem la dispozitie totul gratuit, mai putin impozitul cu care mergem la valoarea minimã”,  a mai spus Lucian Resmeritã.
O altã problemã este cea a muncitorilor. Desi oamenii se plâng cã nu gãsesc locuri de muncã, existã investitori care nu reusesc sã îsi acopere posturile.
Putinii investitori din Valea Jiului nu gãsesc fortã de muncã. Nici mãcar necalificatã. Sunt cabanieri din Straja care aduc lucrãtori din alte zone ale tãrii pentru cã în Valea Jiului nu gãsesc fortã de muncã. Nu pentru cã nu existã, ci pentru cã oamenii nu vor sã munceascã. Asta spune Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.
“În Lupeni sunt oameni care nu vor sã lucreze. Ni se plâng cã nu au locuri de muncã. Am trimis cel putin 50 de oameni care sã lucreze si nu s-a prezentat niciunul la muncã. Vin la Primãrie cu idea cã primesc ajutor social. Când îi trimit la muncã ei spun cã nu se duc sã se angajeze, invocând lenea. Totul pleacã de la familie. Nucleul principal al societãtii este familia. Dacã pãrintii nu au lucrat niciodatã, nici copiii nu vor lucra”,  a declarat Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.
Edilul sustine cã existã numeroase persoane care preferã sã trãiascã din cersit, alocatia copiilor sau ajutorul social. Monika BACIU