17 ani s-au scurs de la accidentul minier care a îndoliat Valea Jiului. În data de 7 august 2001, zorii zilei anuntau o tragedie. 14 mineri si-au pierdut viata în urma unei explozii care s-a produs în subteranul minei Vulcan.
Alti 4 mineri au fost rãniti. Minerii, cu vârste cuprinse între 20 si 43 de ani, se aflau în schimbul de noapte si lucrau în sectorul trei, la aproximativ 350 de metri sub pãmânt.
Peste 14 ore s-au chinuit salvatorii sã scoatã la suprafatã trupurile minerilor ucisi în explozie. Cauza exploziei a fost un scurt-circuit al cablului de împuscare produs într-un mediu cu mari acumulãri de metan.
La mina Vulcan a avut loc o slujbã de comemorare în memoria minerilor care si-au pierdut viata în adâncurile pãmântului, eveniment la care a luat parte si reprezentantii autoritãtilor locale de la Vulcan.
“În urmã cu 17 ani, mina Vulcan a luat în pântecele ei, 14 suflete de mineri.În memoria acelei zile triste si pentru odihna sufletelor celor care au murit atunci: Vasile, Marin, Ianos, Florea, Benone, Cãtãlin, Valericã, Paul, Iulian, Ioan, Robert, Vasile, Stefãnicã, Constantin, am participat în cursul acestei dimineti alãturi de viceprimarul Cristian Merisanu si colegii din Consiliul Local, la slujba de pomenire si la depunerea de coroane. ”Pentru pomenirea minerilor care si-au pierdut viata în suberanul minei Vulcan fost organizat un eveniment comemorativ la troita din incinta minei.
Monika BACIU