Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani, asteaptã recalcularea facturii la apã. Asta dupã ce factura emisã de ApaServ a socat: 120.000 de lei!
Primarul din Petrosani sustine cã va avea o serie de discutii cu reprezentantii ApaServ Valea Jiului.
“Urmeazã sã avem o serie de întâlniri sã vedem cum se face calculul, dar a intrat în vigoare si noua lege cu privire la facturarea acestei ape pluviale si conditiile de facturare se schimbã radical în conditiile în care operatorul de apã trebuie sã factureze aceastã apã în functie de costurile pe care le are cu colectarea, transportul si prelucrarea acestei ape. Toatã aceastã apã pluvialã care va fi facturatã cãtre noi si populatie trebuie sã se reflecte în costurile pe care operatorul le are cu preluarea si prelucrarea acestei cantitãti de apã. Trebuie sã stim exact care este cantitatea si care  sunt costurile pe care operatorul le are. La Petrosani e o situatie mai specialã, o parte din conductele de apã pluvialã intrã în colectorul de apã menajerã, iar pe pe de altã parte o cantitate însemnatã de apã se scurge direct în râurile si pâraiele care sunt pe raza municipiului Petrosani. Asta înseamnã cã ApaServ nu ar trebui sã aibã niciun fel de cost, decât cu întretinerea acestor conducte de apã pluvialã, care, din pãcate, marea majoritate sunt colmatate cel putin 50%”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani. Primarul din Petrosani sustine cã nu va achita aceastã facturã, dat fiind faptul cã municipalitatea se confruntã cu dificultãti de ordin financiar.
“Noi, la Petrosani, nu avem bani sã plãtim aceste sume uriase. O sã asteptãm sã vedem noua calculatie. A venit factura de 120.000 de lei, în conditiile în care într-o lunã normalã plãteam cam 30.000 de lei, si asa foarte mult pentru apa pluvialã.
În baza noii legi, acest cost se poate prelua de Consiliul Judetean, începând cu data de  1 ianuarie 2019, o mãsurã decentã si normalã având în vedere faptul cã apa de ploaie nu o poti imputa unor consumatori care nu stiu niciodatã cât si cum va ploua”,  a mai spus primarul.
Singurii care nu au fost afectati de ploile abundente sunt abonatii casnici. Facturile populatiei se calculeazã pe baza unui altfel de algoritm.
Monika Baciu