Un grup de voluntari, extrem de exotic, a ajuns în Valea Jiului, ca sã le vinã în sprijin celor ce au nevoie. Au gãsit bãtrâni care locuiesc singuri si care sunt absolut tintuiti la pat si au început lucrul. Le zugrãvesc casele, le fac curãtenie si le reparã gratuit locuintele, iar noi i-am gãsit în Colonia din Petrosani la doamna Verginia, care este paralizatã de ani de zile si care ne-a mãrturisit cât este de fericitã acum.
„Nici nu am cuvinte sã vã spun. Sunt niste oameni extraordinari, sãritori si nu mã pot exprima în cuvinte. Ce fac? Dar ce nu fac? De la curãtenie, spãlat lucrurile. Eu am fost inundatã acum 2 ani, iar aici era nevoie, dar sunt paralizatã si nu puteam. Nici nu am sperat într-o asa bucurie, sã am eu  ajutor”, ne-a spus Verginia Bãlan, extrem de emotionatã de tot ce i se întâmplã.
Oamenii care beneficiazã de sprijinul lor sunt foarte fericiti si, ca doamna Verginia sunt si altii. Voluntarii au venit la Caritas si asa au aflat cine are nevoie de ajutor. Acum, deja au terminat treaba în câteva case si au lãsat oameni fericiti în urma lor. „De douã sãptãmâni  am primit vizita celor 13 voluntari din Liverpool. Ei au venit la Petrosani si sunt un grup care fac proiecte sociale în diverse pãrti ale lumii si anul acesta ne-au ales pe noi. Am reusit sã ajutãm 3 bãtrâni, la care le-am refãcut casele. Sunt  persoane vârstnice care nu au capacitatea de a-si asigura nevoile zilnice si atunci nu mai este nimeni sã îi ajute. Am reusit sã refacem tot ce trebuia, plus curãtenie”, a spus Alexandru Kelemen, reprezentant Caritas Petrosani.
Au venit prima datã, dupã 2010, în România si au gãsit un loc în care copiii aveau toalete în curtea scolii. Totul se petrecea la Homorod, iar acum acei copii au toaletele în scoalã si beneficiazã mereu de sprijin si de Pasti sau Crãciun, acesti oameni îi viziteazã si le trimit dulciuri. Acum, însã, au venit la noi, în Valea Jiului si se apleacã asupra problemelor comunitãtii.
„Anul trecut am decis cã am terminat treaba la Homorod si, prin intermediul unei cãlugãrite am luat legãtura cu organizatia Caritas si am ajuns aici. Suntem foarte fericiti aici, pentru cã noi facem ceva, dar primim înapoi de la oameni mult mai mult. Sã vezi oameni fericiti, face diferenta. Le deschidem astfel ochii si le arãtãm cã ne putem ajuta unul pe altul. Numele proiectului nostru „Noi putem face diferenta” si asta scrie pe tricouri si credem cã putem face ceva”, ne-a explicat Anton Fernandopulle, preot iezuit, coordonatorul grupului WCMD.
Voluntarii de la Caritas spun cã vor mai sta aici si vor ajuta si alti bãtrâni, iar fondurile lor provin din donatii, pe care în Liverpool le obtin din diverse activitãti distractive în care antreneazã comunitatea, cum ar fi cele de bingo. Si noi am putea face diferenta, iar acesti oameni, veniti de departe, dau acum o lectie comunitãtii noastre, care suferã din cauza bãtrânilor abandonati în propriile case, de copiii plecati peste hotare la muncã.
Diana Mitrache