Primul job – Someri cu acte în regulã

Au terminat liceul, dar stiu sigur cã nu au unde sã se angajeze, asa cã s-au înscris în evidentele agentiilor locale ale Vãii Jiului, cu speranta ca mãcar indemnizatia de somaj sã o poatã obtine.  Sunt tineri din zona noastrã care, imediat ce au terminat liceul, au devenit someri în acest an, iar lor, cei de la agentiile locale le oferã chiar si cursuri de calificare. Asta, pentru cã, desi au terminat liceul, putini au o meserie pe care sã o stie practica.
„Avem înregistrati în jur de 100 de absolventi din ultima promotie, majoritatea sunt absolventi de studii liceale si cei care s-au înregistrat în cele 60 de zile de la absolvire deja sunt în perioada în care vin cu al doilea dosar si solicitã dreptul la indemnizatia de somaj, iar pe cei care nu au venit sã se înregistreze îi asteptãm în continuare, chiar dacã nu pot beneficia de indemnizatia de somaj, pentru cã le vom sta la dispozitie cu o serie de cursuri de calificare, sau un loc de muncã, în functie de situatia  lor”, a spus Judith Babtan, sefa ALOFM Petrosani.
În acest moment de Centrul de Reconversie Profesionalã se fac  cursuri în meserii cerute pe piata muncii, iar absolventii le pot urma gratuit, dar si sunt firme particulare care îi pot califica si chiar sã le ofere bani în acest timp.
„Vom avea cursuri de lucrãtori în comert, de confectioneri, de instalatori, pe care le vom organiza, noi, ca agentie. În afara acestora, avem si contracte de parteneriate încheiate cu firme  private care au câstigat proiecte pe fonduri europene si vor  organiza si ei cursuri de pregãtire”, a mai spus sefa ALOFM Petrosani.  Pentru sustinerea probelor de Bacalaureat în tot judetul Hunedoara  s-au înscris 2.870 de candidati, din care 2.501 absolventi ai promotiei curente, iar 369 absolventi ai  promotiilor anterioare. Promovabilitatea, însã, a fost putin peste 60%, iar tinerii au avut la  dispozitie douã luni sã se înscrie la agentiile locale de ocupare a fortei de muncã, ca sã primeascã indemnizatia de somaj.  Absolventii institutiilor de învãtãmânt si ai scolilor speciale, în vârstã de minimum 16 ani, care, în termen de 60 de  zile de la absolvire, se înregistreazã la agentiile pentru ocuparea fortei de muncã si se angajeazã cu normã întreagã pentru o perioadã mai mare de 12 luni, beneficiazã de o primã de insertie  în cuantum de  1.500 de lei.
Aceastã primã de insertie se va acorda în douã transe, respectiv 50% la data angajãrii si 50%  dupã expirarea perioadei de 12 luni de la angajare.
Diana Mitrache

Advertisements

2 comentarii la „Primul job – Someri cu acte în regulã

 • 30 iulie 2018 la 21:38
  Permalink

  Paradoxul ROMANESC.
  Finalizezi niste studii si cand le-ai terminat, statul roman constata ca nu ai calificarea de care e nevoie pe piata, si atunci pentru ca cei de la fortele de munca sa-si poata lua salariile inventeaza meserii si calificari pentru care oricum nu vei gasi loc de munca.
  Oare nu ar fi mai EFICIENT ca statul sa pregateasca atatia sudor, atatia electricieni, atatea cameriste, atatea femei de serviciu etc. nefiind nevoie a cheltui de doua ori banii, dar cesdeti ca pe cei acre conduc destinele acestei tari ii intereseaza, NU NU NU, doar propiike interese.
  Si in plus strainii abia asteapta forta de munca calificata in care sa nu fi investit nimic si la care sa le ofere un salariu de mizerie de care bietii romani mai sunt si mandrii.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.