Mai putini donatori, din cauza legilor

E varã, oamenii pleacã în concediu, iar noile reglementãri în domeniul legislativ, au diminuat  simtitor numãrul donatorilor de sânge. La centrul din Petrosani, singurul care functioneazã acum, au fost, numai în luna iunie, 152 de donatori, mereu cam aceiasi.   Medicii de aici spun cã numãrul lor este cu cel putin  50 mai mic fatã de cel care se înregistra în anul trecut, când, donatorii primeau  douã zile libere.
„Nu le prea convine, pentru cã aveau douã zile libere plãtite. Acum, trebuie sã se înteleagã la locul de muncã, sã le fie cumva bine. Majoritatea donatorilor este formatã din oameni care lucreazã la minã, dar nu mai este legislatia în favoarea lor. Asa a scãzut si numãrul celor ce vin la noi”, spun cei de la Centrul de transfuzii sanguine de la Petrosani.  Marea majoritate a  donatorilor sunt mineri si faptul cã nu li se dã o zi liberã plãtitã, ci doar o scutire, i-a fãcut pe unii dintre ei sã renunte.  Pânã acum, au donat sânge, în acest an,  1371 de oameni, iar cei mai multi au venit la Petrosani, desi existã si centre deschise la Vulcan, Lupeni si Uricani. Echipa de la Petrosani spune cã, dupã vacantã, din luna septembrie, vor fi redeschise cabinetele mobile pentru donarea de sânge si la aceste unitãti medicale, pentru cã în vacantã, nu prea vin donatorii.
Ultimul transport de sânge a plecat spre Cluj, de la Petrosani si cei de aici spun cã nu se  confruntã cu o crizã acutã, ci doar cu o scãdere a numãrului de donatori, date fiind legile în vigoare.
„Criza se simte, poate, în centrele universitare mari. Noi nu avem o nevoie mare de sânge, dar am trimis si de aici materiale spre clinica din Cluj, cel mai recent”, au mai spus cei care lucreazã la Petrosani.  Din pãcate, din acest an, donatorii nu mai pot fi scutiti de plata impozitului, lucru care era în avantajul lor, desi este crizã de sânge si sunt asteptati cât mai multi donatori, însã, legea nu le permite acum si scutirea de la plata impozitului pe casã.
Potrivit legii, donatorii de sânge primesc: tichete de masã, dar si o zi liberã de la locul de muncã sau o zi scutire de frecventã pentru elevi, studenti si militari, în ziua donãrii. În plus, beneficiazã de analize gratuite si regulate ale sângelui, donatorul fiind tinut la curent în legãtura cu propria stare de sãnãtate. institutia la care se face donarea de sânge.  De precizat cã, pentru a ajunge donator de sânge, sunt câteva conditii ce le impun medicii: vârsta sã fie între  18 si 60 de ani, o stare bunã de sãnãtate, ceea ce presupune cã donatorul nu ia niciun fel de tratament, greutatea: minim 57 kg – femei si 60 kg. bãrbati,  sau sã nu fi avut în ultimele 6 luni interventii chirurgicale sau stomatologice
Diana Mitrache

4 comentarii la „Mai putini donatori, din cauza legilor

 • 30 iulie 2018 la 19:39
  Permalink

  Citesc si ma minunez!De unde are siguranta medicul ca donatorul nu ia niciun fel de tratament?Sau ca nu a avut o interventie stomatologica in ultimele 6 luni?Prostii made in Romania!

  Răspunde
 • 31 iulie 2018 la 01:04
  Permalink

  Fane, cind mergi la donare, te pune sa completezi un chestionar unde intilnesti aceste intrebari. Se mizeaza pe bunul simt , pe omenia donatorului, pe solidaritatea si sinceritatea lui. Cine doreste sa doneze o face, cine nu, sta acasa…

  Răspunde
 • 31 iulie 2018 la 09:05
  Permalink

  se da o zi libera neplatita ,mai bine merg la servici decat sa donez….am fost donator multi ani .

  Răspunde
 • 31 iulie 2018 la 20:41
  Permalink

  @Corect,sunteti intr-o foarte mare eroare!Chestionarul la care faceti referire este egal cu zero!Adica orice nebun,cu mari probleme de sanatate,poate dona sange!Nu v-as dori,Doamne fereste,sa aveti nevoie de sange donat de catre o persoana la care s-a ,,mizat” pe bun simt,omenie,solidaritate,sinceritate!Nu intelegeti esenta,adica,pentru a salva o viata,se recolteaza sange ,avand ca si criterii:bunul simt etc!Si daca persoana,in urma transfuziei moare,cine este raspunzator?Donatorul,ca nu a avut ,,bun simt”?

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.