Sistemul de termoficare va fi unul singur pentru toata Valea Jiului. Asta au decis responsabilii din zona, iar cei care au participat la întrunire spun ca oamenii vor fi cei care vor avea de castigat.

 

Municipiul Petrosani este singurul care si-a reabilitat reteaua si punctele termice, iar aici înca mai sunt abonati. Ei sunt avantajati, spune responsabilii din primarie, pentru ca platesc mult mai putin fata de restul oamenilor ca sa se încalzeasca. „Costul pe sistem centralizat si acum este la jumatate de pret fata de cel pe gaz, spre exemplu. Iar noi avem experienta cu scolile, unde ni se cere sa reducem caldura, ca e prea cald si la fel si la cei de acasa. Zonele reabilitate, unde s-a îmbunatatit sistemul de la punctul termic, pana la locuinta, au costuri minime si confort mult mai mare. S-a terminat cu anii în care plateam caldura si în casa era frig”, spune Marian Popescu, administrator public Petrosani

 

Noul operator va fi, defapt, o sucursala a Complexului Energetic Hunedoara, iar decizia a fost luata dupa ce au fost analizate oportunitatile si posibilitatile de înfiintare a unui asemenea operator.

 

Rebransarea va fi valabila pentru toti locuitorii Vaii Jiului si cei care vor aplica noul proiect spun ca totul va fi facut gratuit pentru  populatie.

 

„Se vor gasi bani sa se reabiliteze toate retelele si atunci, cand populatia va vedea real, unul, doua sau mai multe apartamente cu costuri minime, vor veni la acest sistem. Asta presupune chiar reabilitarea în bloc, pe scara blocului, un spatiu comun, unde vom monta tevile si cine va vrea, se va bransa acolo”, a mai adaugat Marian Popescu.

 

Problema agentului termic în Valea Jiului este legata de lipsa abonatilor. Practic, oamenii stau pe un munte de huila, dar se încalzesc cum pot. Putini sunt cei care mai sunt racordati la sistemul centralizat de termoficare, Cei mai multi abonati sunt la Petrosani, dar si aici sunt mai putin de 3.000 de apartamente beneficiare ale serviciilor asigurate de SC Termoficare SA. La Vulcan doar vreo 30% dintre apartamente mai beneficiaza de agent termic în sistem centralizat si chiar mai putini sunt cei care si platesc agentul termic. O situatie si mai drastica se înregistreaza la Lupeni, unde nici 140 de apartamente nu mai beneficiaza de serviciile societatii de interes local.

 

Noua structura, însa, ar putea aduce beneficii si va fi, practic, o componenta a viitorului Complex Energetic Hunedoara.

 

Diana Mitrache