Î n prima decada a lunii septembrie se împlinesc 30 de ani de la producerea unuia dintre tragicele evenimente de munca înregistrate de-a lungul ultimilor ani în minele din Valea Jiului.

În data de 9 septembrie 1982, la EM Paroseni, în galeria de cap orizontul 360, abatajul frontal panou 1, stratul 5, blocul V, în urma unei puternice explozii de metan, nu mai putin de 24 de mineri au fost accidentati, 17 dintre acestia pierzandu-si viata. Potrivit estimarilor organelor de cercetare, cauza principala a dramaticului accident de munca s-a datorat unei erori în realizarea sistemului de decuplare automata a energiei electrice, precum si altor cauze organizatorice. Sursa accidentului colectiv de munca a fost un arc electric provocat de sectionarea unui cablu de alimentare al transportorului TR3 nr. 4, în momentul producerii unei surpari.

 

În ultimii 25 de ani, tot în Valea Jiului si tot în luna septembrie, au fost înregistrate alte 4 grave accidente colective de munca. Cel care a produs cele mai multe victime a fost înregistrat în ziua de 18 septembrie 1989, la EM Vulcan cand, în Galeria de pregatire panou 1, stratul 5, blocul 0, în urma unei alte explozii de metan, 39 de mineri au fost accidentati, 29 dintre acestia pierzandu-si viata. Cauza nefericitului accident de munca s-a datorat nerealizarii masurilor de combatere a acumularilor de metan si praf de carbune, utilizarii unor aparate cu flacara deschisa fara luarea masurilor corespunzatoare, defectiunilor în aeraj si amplasarii gresite a capetelor de detectie a metanului. Sursa deflagratiei l-a reprezentat arcul voltaic produs de catre aparatul electric de sudura utilizat la amenajarea unui siloz.

 

Celelalte 3 accidente colective de munca grave din ultimii 25 de ani din luna septembrie au fost înregistrate la EM Petrila, EM Uricani si EM Valea de Brazi, în anii 1996 si 2000. La Petrila au murit 4 mineri, la Uricani alti doi au fost accidentati mortal, iar la Valea de Brazi, în 30 septembrie 2000, doi ortaci au scapat cu doar cateva luni de incapacitate temporara de munca.

 

Mircea Nistor