Fostul lider sindical din Valea Jiului executã o pedeapsã de cinci ani de închisoare si se aflã în spatele gratiilor încã din anul 2016.  Romeo Beja a cerut magistratilor Judecãtoriei Timisoara liberarea conditionatã dupã ce a executat mai bine de doi ani din pedeapsa de cinci la care a fost condamnat pentru instigare la  subminarea puterii de stat. Fostul lider sindical se aflã încarcerat în Penitenciarul Timisoara si s-a adresat instantei din judetul Timis, însã cererea de liberare conditionatã i-a fost respinsã.
Magistratii au considerat prematurã solicitarea si a stabilit un termen pentru reînnoirea propunerii sau a cererii dupã împlinirea fractiei prevãzute de art. 100 C. pen. Beja a contestat solutia instantei de fond iar Tribunalul Timis i-a respins contestatia considerând-o nefondatã. Romeo Beja a fost gãsit vinovat de mineriada din anul 1999, dar a fugit imediat din tarã si a obtinut azil politic în Austria. În februarie 2016 s-a întors în tarã ca sã îsi sustinã cauza, o contestatie la executare, pentru cã instanta nu era dispusã sã îi judece  cererea în lipsã. Iar asta a însemnat o mare eroare tacticã pentru  fostul locotenent al lui Cozma, care a stat 11 ani în Austria. A fost recunoscut de magistrat si ulterior retinut de jandarmi.
Romeo Beja contesta tocmai executarea pedepsei de 5 ani de închisoare, pentru mineriada din 1999, pentru cã a calculat cã fapta s-a prescris. A gresit  perioada de calcul, asa cã politistii l-au încãtusat si l-au dus la Penitenciarul Rahova. Fostul ”locotenent” al lui Miron Cozma ar putea cere anul viitor, din nou, sã fie pus în libertate.
Maximilian Gânju