Mai multe clãdiri pãrãsite, aflate pe teritoriul Vãii Jiului sunt, în aceste zile, locuri de antrenament pentru maniacii pe douã roti. Motoare performante, fum, cauciucuri arse si mult curaj.
De asta au parte, în aceste zile, cei din Valea Jiului, iar primii motociclisti, care iau parte la aceastã competitie, sunt deja la Straja. Prologul a fost la Sibiu, însã, inedit, si de aceastã datã, este modul în care au gãsit sã facã trasee din fostele clãdiri ce cândva erau folosite de minerii Vãii Jiului, pentru a crea circuite inedite. Unul dintre acestea va fi la Valea de Brazi, însã, accesul celor nepregãtiti este absolut greoi. Totusi, ei sunt gata sã încingã motoarele joi, dimineatã, în acest loc. Tabãra de campare este la Straja si acolo l-am gãsit si pe unul dintre organizatorii evenimentului, care ne-a vorbit despre modul în care a refãcut traseul în vechea clãdire pãrãsitã a minei.. „Încercãm sã promovãm ultimele rãmãsite ale mineritului, profitabil.
Red Bull Romaniacs este o competitie consacratã si se considerã cã este cea mai puternicã în bransã si la ea participã 53 de natiuni cu peste 400 de concurenti. Pentru Valea Jiului, înseamnã o promovare care va fi beneficã tuturor”, a spus Sorin Sandu, organizator Red – Bull Romaniancs 2018.
Cei peste 400 de  concurenti, aduc la Straja, echipele tehnice si zona noastrã de munte este acum încinsã la maxim. Traseele au fost marcate deja, iar numãrul total al oamenilor ce urcã acum în acest loc  ajunge la aproximativ 1000. Spectatorii, însã, vor fi putini, pentru cã traseele sunt departe de zonele usor accesibile.
„Din pãcate, spectacolul nu este pentru oamenii de rând. Pentru acces în punctele fierbinti trebuie sã urci cu o masinã actionatã 4×4 sau mult mers pe jos”, a adãugat Sorin Sandu.  În urmãtoarele zile,  riderii sunt la Straja, iar  primarul din Lupeni spune cã va organiza, pentru acest eveniment mondial, un spectacol hard rock, în seara zilei de 26 iulie 2018.
Cel mai dificil raliu hard enduro din lume a ajuns la cea de a 15-a editie, iar în perioada 24-28 iulie se întâmplã si în Valea Jiului. Totul a început în 2004 cu o aventurã consideratã aproape imposibilã, dar care a crescut an de an si care a ajutat la dezvoltarea enduro-ului pe plan global. Si în 2018, concurentii si-au putut alege, în functie de abilitãti si timpul de pregãtire avut la dispozitie, una dintre cele patru clase: Gold, Silver, Bronze si Iron, unde Gold are cel mai dur si lung traseu din concurs. Sunt concurenti care, pentru a lua startul la  Red Bull Romaniacs, au venit si din: Insulele Virgine Britanice, Vanuatu, Costa Rica, Noua Zeelandã, Africa de Sud, Taiwan, Coreea de Sud sau Malaezia. Într-un clasament al tãrilor, Marea Britanie are cel mai mare numãr de rideri, fiind urmatã pe  podium de Australia si Germania.
Diana Mitrache