Trei zile de blues în creierii muntilor

Anul acesta, Panorama Blues Festival ajunge si la cel mai vechi furnal modern din Europa Cea de-a sasea editie a Panorama Blues Festival are loc anul acesta în perioada 3-5 august. Ca în fiecare an, festivalul aduce pe scena de la Ghelari, jud. Hunedoara, nume grele ale genului. Noutatea acestei editii este includerea unui loc special din regiune pe harta pe care vor poposi acordurile de blues. Astfel, cea de-a treia zi de festival va avea loc în cel mai vechi furnal cu flux continuu din Europa – cel de la Govãjdie, într-o încercare a organizatorilor de a atrage atentia asupra stãrii de degradare în care  acesta se aflã, precum si pentru promovarea furnalului ca punct turistic al regiunii. Este, în fapt, o continuare a unuia dintre  obiectivele pe care  organizatorii Panorama Blues Festival si le-a  propus – acela de a  promova valorile zonei – asta, dupã ce anul trecut, a existat o campanie reusitã pentru salvarea  bisericii din lemn din satul „de marmurã” Alun.
O altã surprizã a acestei editii va fi prezenta  trupei Iris, care a pregãtit pentru Panorama Blues Festival un program special numit „Rockin’ Blues Special”, sustinut de Nelu Dumitrescu si Nutu Olteanu. Iris va fi, de altfel, capul de afis al primei zile de festival. Tot vineri, 3 august, va mai urca pe scena din fosta localitate minierã Ghelari, unul  dintre veteranii blues-ului românesc, Vali „Sir Blues” Rãcilã, dar si Andrei Cerbu & The Crossroad si Cyfer.
Ziua de sâmbãtã va debuta cu lansarea albumului „Drifting Blues”, al celor de la Trenul de noapte, împreunã cu „omul-muzicutã” Marcian Petrescu. Othello Trio va completa tabloul serii, iar cireasa de pe tort va fi pusã de Mike Godoroja & The Blue Spirit, care promit sã tinã publicul sub cerul înstelat al Muntilor Poiana Ruscã pânã târziu în noapte, la fel ca în anii trecuti. De data aceasta, ei vor avea alãturi câtiva invitati de exceptie,  precum actorul Eugen Cristea,  Marius Mihalache, care va evolua la tambal; si Adrian Naidin, la violoncel si voce. Ziua va fi ilustratã de artistul plastic Adrian Naidin, care va realiza schite spontane cu  evenimentul care va avea loc pe scenã.
Duminicã, evenimentele se vor muta de pe platoul din Ghelari în Govãjdie, acolo unde, se spune cã în urmã cu aproape 200 de ani, s-au produs componente din fontã pentru celebrul Tour Eiffel din Paris. Furnalul a fost construit la începutul anilor 1800 de autoritãtile habsburgice din Transilvania, fiind primul cu flux continuu din Europa si al doilea din lume. Astãzi, furnalul este declarat monument de arhitecturã industrialã, dar zace în uitare, în ciuda potentialului sãu turistic enorm.  Ziua a treia de Panorama Blues Festival îsi propune readucerea atentiei asupra valorii monumentului prin  debutul unei serii de evenimente culturale care sã aibã loc aici în perioada urmãtoare. La furnalul de la Govãjdie va avea loc un „Concert’n trei”, cu Ada Milea, Anca Hanu si Bobo Burlãcianu. De asemenea, un arhitect si un inginer vor prezenta, pe lângã istoricul locului, posibile variante de valorificare a monumentului.
Toate concertele încep la ora 20:00. Cele trei zile de festival vor fi prezentate de „Mosu” Florian Lungu. Pretul unui bilet de o zi este de 40 lei, iar tichetele pot fi cumpãrate de la intrare – pensiunea Panorama, respectiv Furnalul de la Govãjdie. Localitatea Ghelari se aflã la 20 km de Hunedoara. Turistii se pot caza fie la pensiunile din localitate, fie la cele din Hunedoara sau de pe malul lacului Cincis.  Pentru cei care  vin cu cortul, taxa de campare este de 10 lei / persoanã / zi, cost în care e inclusã si parcarea, accesul la piscinã si la celelalte facilitãti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.