Lucian Resmeritã: „Sã fie minerit, dar nu cu astfel de riscuri”

Ultima tragedie care a îndoliat Valea Jiului a stârnit reactii în rândul tuturor politicienilor, dar si al alesilor locali. Si dacã unii s-au pronuntat pentru închiderea unitãtilor miniere, altii spun cã mineritul  trebuie sã continue, pentru cã este vital în Valea Jiului.
Primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeritã crede cã accidentul de  sãptãmâna trecutã a rãpit unul dintre cei mai buni mineri pe care îi avea mina Lupeni si este rezervat în privinta  continuãrii cu orice pret a explotãrii huilei.
„Nu este posibil ca sã nu avem stâlpi, ca siguranta oamenilor sã nu fie pe primul loc, oricât de mult ne-am gândi sã dãm cãrbune. Avem nevoie de minerit, avem si resurse pentru 100 de ani si ar fi pãcat sã nu dãm energia de care are nevoie tara, dar, din punctul de vedere al  sigurantei, nu ar trebui sã functioneze în asemenea conditii nicio minã. Avem nevoie de minerit în  Valea Jiului, dacã e sã  concluzionãm, dar avem nevoie de sigurantã, în primul rând”, a spus Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.
Mai mult, pentru cã de aproape 3 decenii nu s-a investit în minele din Valea Jiului, Lucian Resmeritã spune cã vina este a celor care nu au avut nicio strategie pentru minerit si au fost în functii de conducere.
„Dacã în 28 de ani nu s-a investit deloc si nimeni nu a  avut grijã de minerit, e normal ca azi sã fim în aceastã  situatie. Din pãcate, de-a lungul timpului, s-a dovedit cã marea parte a directorilor nu si-a gãsit locul sau nu a fost potrivit pentru acea functie”, a conchis primarul din Lupeni.  Mina Lupeni a fost în  centrul atentiei cu câteva tragedii ce au îndoliat mineritul, iar asta din cauza lipsurilor ce au generat diverse evenimente sub pãmânt. Nimeni nu a mai investit nimic si în minã se lucreazã cu solutii rudimentare, cârpeli si fãrã necesarul de materiale asigurat complet. Mina Lupeni ar  trebui sã îsi opreascã  activitatea extractivã la finele acestui an, însã, sindicatele  au solicitat, încã din luna  februarie, prelungirea activitãtii extractive si dupã 1 ianuarie 2019.  Sindicalistii sustin cã,  dacã la 1 ianuarie 2019, Lupeniul si Lonea se vor opri cu productia, iar la Livezeni abatajul va ajunge pe capãt, CEH va  rãmâne cu 300 – 400 de tone de huilã de la mina Vulcan, o productie extrem de micã si care nu poate asigura necesarul pentru cele douã termocentrale.
Diana Mitrache

Advertisements

4 comentarii la „Lucian Resmeritã: „Sã fie minerit, dar nu cu astfel de riscuri”

 • 24 iulie 2018 la 05:45
  Permalink

  termocentralele pe carbune vor fii inchise rand pe rand deoarece polueaza f mult de aceea nu se mai investeste in minerit

 • 24 iulie 2018 la 06:51
  Permalink

  Dupa mintea ta,autoturismele pe benzina ori motorina vor fi interzise ca polueaza ” f mult „,treci la opait si nu vei avea poluare doar locala …..

 • 24 iulie 2018 la 06:57
  Permalink

  Iarta-l Doamne ca nu stie ce vorbeste .Pai nu ai vostri sunt la putere,partid din care faci parte dle primar ?Ce ati facut voi concret pentru ca mineritul in Vale sa nu se mai desfasoare cu tot felul de carpeli si improvizatii,punand astfel vietile celor din subteran in pericol ?

 • 24 iulie 2018 la 08:38
  Permalink

  si autoturismele pe motorina vor fii interzise dar la tine acolo in varful dealului nu ajung informatiile

Comentariile sunt închise.