Rasturnare de situatie la accidentul din Lupeni

Rasturnare de situatie in cazul celor doi tineri arsi la Lupeni, in timp ce montau contoare de gaz. ITM incepe reaudierea martorilor, dupa ce angajatorul a recunoscut ca cei doi lucrau pentru el si e-a facut retroactiv formele de incadrare in munca.

 Potrivit inspectorilor ITM, audierea martorilor se reia de la zero. Asta dupa ce reprezentantul firmei care le-a dat de lucru a recunoscut ca oamenii erau angajati fara forme legale si s-a apucat sa le faca retroactiv contractele de munca. Situatia s-a rasturnat, iar cei implicati, respectiv angajatorul si familiile victimelor vor fi reaudiati, pentru ca acum fiecare si-a schimbat declaratia.

„Am reusit, in final, sa-i determinam pe cei care le-au dat de lucru celor doi tineri sa recunoasca faptul ca cele doua victime lucrau la acea persoana fizica, despre care noi stiam, dar nu puteam dovedi ca asa stau lucrurile. La ora actuala, cei doi tineri, la data producerii  evenimentului, figureaza in registrul Revisal, introdusi ulterior accidentului grav. Angajatorul va suporta consecintele legale pentru neintroducerea la timp a acestor date, iar audierile se reiau. Practic, acum incepem adevarata cercetare a evenimentului, pentru a vedea daca il incadram ca accident de munca. Am parcurs o etapa”, spune Ileana Bodea, sefa Serviciului de Sanatate si Securitate in Munca din ITM Valea Jiului.

Firma care i-a angajat are activitate de comert. Este persoana fizica autorizata in comercializarea centralelor termice pe gaz si a detectoarelor de gaz, aceasta fiind, conform documentelor de la Registrul Comertului, singura legatura a angajatorului cu lucrul in gaz metan. „Primele declaratii nu mai sunt valabile. Practic, ei incercau atunci sa ascunda ca cele doua victime lucrau pentru ei. Nimeni nu a dat o declaratie reala si corecta. Acum incepem reaudierile, pentru a stabili exact ce s-a intamplat in acea zi, ce operatii s-au facut si sa  incercam sa stabilim cauza evenimentului, persoanele responsabile si, cel mai important, masurile de evitare pe viitor a acestor evenimente”, a mai adaugat Ileana Bodea.

Reamintim ca, doi tineri de 25 si 28 de ani, au fost arsi pe 75, respectiv 35 la suta din suprafata corpului, in urma explozii de gaz metan, in timp ce montau contoare de gaz la un bloc din Lupeni. Cei doi sunt internati la Spitalul de Arsi din Bucuresti si inca sunt in stare critica dar stabila.

Diana Mitrache

2 comentarii la „Rasturnare de situatie la accidentul din Lupeni

 • 6 septembrie 2012 la 10:19
  Permalink

  Daca ai scris articolul da numele si angajatorului ca lumea sa stie ce meseriasi au unii angajatori

  Răspunde
 • 6 septembrie 2012 la 16:29
  Permalink

  Este vorba dE fostul director de la EM Uricani
  ing Curucz Ioan!!!A servit o perioada la firma
  lui Simota si apoi a lansat pe piata muncii (la
  negru) propria afacere.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.