Tehnologia ne simplificã viata, afirmã fãrã niciun dubiu 94% dintre românii chestionati în cadrul unui sondaj european realizat de E.ON si Kantar EMNID, convingere care ne situeazã cu mult peste media de 87% a europenilor care împãrtãsesc aceeasi opinie.
În fapt, majoritatea europenilor admit cã tehnologia le aduce numeroase avantaje si le simplificã vietile, chiar dacã existã încã un curent al scepticilor, în opinia cãrora, dimpotrivã, tehnologia le-a fãcut viata mai complicatã. Noile trenduri ale tehnologiei nu sunt mereu îmbrãtisate cu usurintã de cãtre utilizatori sau fãrã a fi mãcar analizate. Un proverb german spune: “Sã te schimbi si sã te schimbi în bine sunt douã lucruri diferite.“
Studiul remarcã o tendintã clarã de crestere a numãrului celor convinsi de necesitatea noilor tehnologii în vietile noastre. Dacã cu un an în urmã 33% dintre europenii chestionati credeau cã tehnologia le-a fãcut viata mult mai complicatã, în 2018 procentul scepticilor a scãzut la 22%. Republica Cehã este pe primul loc la capitolul schimbare de opinie, în comparatie cu 2017. Astfel, 28% dintre cehi au trecut în tabãra celor care sustin beneficiile tehnologiei, în timp ce în România, 13% dintre cei care considerau în 2017 cã tehnologia le complicã vietile au acceptat anul acesta sã recunoascã beneficiile acesteia. Surprinzãtor, totusi, este faptul cã în 2018 doar 56% dintre europeni considerã cã tehnologia ajutã si la economisirea energiei, comparativ cu anul trecut, când 68% dintre respondenti afirmau acest lucru. Aceastã tendintã este deosebit de puternicã în Turcia, unde, în 2017, 85% dintre cei chestionati au vãzut o legãturã directã între economisirea energiei si tehnologie, în comparatie cu doar 61%, în 2018. Si românii sunt mai putin convinsi în acest an cã tehnologia le poate face viata mai eficientã din punct de vedere energetic. Doar 63% o vãd în acest fel, comparativ cu 75%, în 2017. Tehnologia nu numai cã poate face viata mai usoarã, dar poate si sã reducã în mod mãsurabil costurile energiei: de exemplu, termostatele inteligente pot economisi pânã la 30% din facturile de încãlzire. Astfel de dispozitive ajusteazã automat temperatura utilizatorului optimizând-o, tinând cont de datele meteo si pot fi controlate convenabil prin aplicatii mobile de pe un smartphone sau o tabletã.  Rezultatele fac parte din studiul “Trãind în Europa, 2018”, în cadrul cãruia E.ON si Kantar EMNID au chestionat circa 10.000 de oameni din Danemarca, Franta, Germania, Italia, Marea Britanie, Republica Cehã, România, Suedia, Turcia si Ungaria.