Mina Lupeni nu se închide!

Exploatarea minierã de la Lupeni va rãmâne functionalã. Asta sustin astãzi sindicatele din  minerit si chiar ministrul Energiei Anton Anton, în ciuda reactiilor care au apãrut imediat dupã producerea accidentului de la mina Lupeni.
Pe site-ul ministerului ar fi apãrut informatia, preluatã ulterior de presã, cã mina ar urma sã se închidã la finele anului 2018. “Ministerul Energiei a evaluat starea tehnicã a minei Lupeni dar si  dificultãtile economice de acolo. Ca atare, am renotificat Comisia Europeanã si aceasta  a avizat programul  propus de noi pentru închiderea minei Lupeni. La finalul  acestui an va fi opritã definitiv activitatea de extractia de cãrbune”, suna informatia privind închiderea minei Lupeni. În plus, scoaterea minelor din programul de închidere ar avea efecte  devastatoare asupra bugetului societãtii.  “Scoaterea” minelor Lonea si Lupeni din programul de închidere autorizat de Comisia Europeanã ar avea drept consecintã  imediatã obligarea  beneficiarului ajutorului de a returna toate sumele acordate pânã în prezent prin acte normative, cu titlu de ajutor de stat pentru închidere, atât Complexului Energetic Hunedoara cât si Societãtii Nationale pentru Închideri Mine Valea Jiului (pentru minele Petrila, Paroseni si Uricani) – în total cca.  400 mil. Euro”, aratã Ministerul Energiei.
În plus, pe acelasi considerent, CEH se va afla în “imposibilitatea finantãrii viitoare a activitãtilor de închidere si a celorlalte cheltuieli exceptionale (precum, dar fãrã a se limita la costuri de reconversie profesionalã, costuri cu lucrãri suplimentare pentru asigurarea în subteran, rezultând din închiderea unitãtilor miniere, pagube cauzate de activitatea minierã, costuri reziduale ce decurg  din aprovizionarea cu apã sau evacuarea apelor uzate, costuri  cu recultivarea solurilor la suprafatã, alte  costuri de ecologizare)”, mai noteazã ministerul de resort. Sindicalistii, însã, sustin contrariul. Darius Cîmpean, presedintele Sindicatului Muntele are confirmarea de joi dimineatã, dupã o  discutie telefonicã ce a avut-o cu ministrul Anton Anton.
„Am avut cu  ministrul o discutie azi dimineatã (n.r.19 iulie 2018) si a spus cã  nu a declarat asa ceva. Nu a cerut nimeni, dupã producerea tragicului si regretabilului  eveniment, închiderea acestei unitãti miniere”, a precizat Darius Cîmpean, presedintele Sindicatului Muntele.  Mina Lupeni ar  trebui sã îsi opreascã activitatea extractivã la finele acestui an, însã, sindicatele au solicitat, încã din luna februarie, prelungirea activitãtii extractive si dupã  1 ianuarie 2019. Sindicalistii sustin cã, dacã la 1 ianuarie 2018, Lupeniul si Lonea se vor opri cu productia, iar la Livezeni abatajul va ajunge pe capãt, CEH va  rãmâne cu 300 – 400 de tone de huilã de la mina Vulcan, o productie extrem de micã si care nu poate asigura  necesarul pentru  cele douã  termocentrale.
Diana Mitrache
Monika BACIU

9 comentarii la „Mina Lupeni nu se închide!

 • 19 iulie 2018 la 19:31
  Permalink

  Bine , dar de ce nu se fac investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan pentru a deveni rentabila huila din valea jiului .

  Răspunde
  • 20 iulie 2018 la 11:42
   Permalink

   @ Mineri De 28 de ani votezi cu PSD si cel putin tot de 28 de ani, esti……un mare si incurabil dobitoc!!!!

   Răspunde
 • 19 iulie 2018 la 20:19
  Permalink

  Da,corect,mai ales ca tu ai votat de 28 de ani cu PSD!Din cauza acestor batuti in cap ca tine,suntem unde suntem!

  Răspunde
 • 19 iulie 2018 la 23:47
  Permalink

  Din nefericire sectorul Carbonifer (huila) este in cadere libera de multi ani, mai ales de atunci cand uni au constatat ca pentru a conduce acest COLOS este nevoie doar de un carnet de partid (de fapt mai multe, pentru a fi in siguranta daca se schimba puterea), carnet care nu acopera incompetenta, si cei mai grav caci nu a fost cine sa o constate. S-au poate ca asta s-a dorit. De ani de zile au fost acoperita lipsa de productivitate cu banii de investitii, iar piesele si utilajele care chiar sau cumparat (uneori folosite si revopsite), au fos chizitionate la preturi cu mult mai mari decat cele reale. Exista documente in arhive si oricand pot fi verificate, dar oare se doreste acest lucru. NU deoarece o parte din bani se intorceau cu valiza la BUCURESTI.

  Răspunde
 • 20 iulie 2018 la 02:17
  Permalink

  Incompetenta, interesele de partid si cele personale ale celor care s-au vanturat la putere in tara noastra se reflecta in situatia dezastruoasa de astazi. E TIMPUL SA PUNEM PICIORUL IN PRAG, ROMANI, PANA NU E PREA TARZIU!!!

  Răspunde
 • 23 iulie 2018 la 06:04
  Permalink

  oricum se plateste amenda ,minele trebuiau inchise in 2017 nu in 2018

  Răspunde
 • 24 iulie 2018 la 22:21
  Permalink

  AM PUS PICIORUL IN PRAG … SI ASTIA AU INCHIS USA. FORTAT. RUPETI-AR SI TIE GLEZNA… fraiere . :)))

  Răspunde
 • 24 iulie 2018 la 22:23
  Permalink

  mAREANE, mAREANE… FITI-AR KICIORU BAGAT IN PRAG !!!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.