Cel mai tragic accident minier din Valea Jiului a avut loc la 29 noiembrie 1980, în mina Livezeni din Valea Jiului, când o explozie în subteran a ucis 53 de persoane, si la 2 noiembrie 1972, la mina Uricani, când o explozie a ucis 43 de persoane.
Dupã anul 2000, cele mai grave accidente miniere au avut loc la:
7 august 2001- Într-un abataj al minei Vulcan din Valea Jiului, 14 mineri au murit si alti patru au fost rãniti din cauza intoxicãrii cu monoxid de carbon, a arsurilor de gradul I-IV si a traumatismelor provocate de o explozie de gaz metan.
15 mai 2002 – La mina Vulcan din Valea Jiului au murit zece mineri, iar alti patru au fost rãniti, în urma unei explozii de gaz metan.
22 decembrie 2002 – Un artificier a murit si alti trei mineri au fost rãniti în urma aprinderii gazului metan existent în subteran la locul de puscare, în sectorul 1 al Minei Lonea.
20 martie 2003 – Trei salvatori mineri de la Exploatarea minierã Lonea au suferit arsuri, dupã ce din tavanul galeriei, au cãzut bucãti de cãrbune aprins,în timp ce lucrau la amenajarea unui dig unde se semnalase fenomenul de aprindere a cãrbunelui.
22 mai 2004 – Doi mineri au murit, iar alti doi au fost rãniti într-un accident colectiv de muncã produs în subteranul Minei de la Uricani din cadrul Companiei Nationale a Huilei Petrosani.
6 iulie 2004 – Un angajat al Exploatãrii Miniere Livezeni a murit electrocutat într-un accident de muncã produs la suprafatã într-o statie de transformare a energiei electrice aflatã la mina Dâlja, judetul Hunedoara.
8 mai 2006 – În mina Lupeni, judetul Hunedoara, datoritã unei viituri puternice, un miner a murit si alti patru au fost rãniti. Potrivit primelor cercetãri, viitura în subteran s-a produs din cauza unor acumulãri de apã în goluri de deasupra galeriilor.
12 aprilie 2008 – Un accident la Exploatarea Minierã Paroseni, s-a soldat un un mort si un rãnit.
6 mai 2008 – Un accident de muncã în subteranul minei Vulcan, s-a soldat cu rãnirea a doi mineri.
15 noiembrie 2008 – O gravã explozie s-a produs în abatajul 431 de la mina Petrila din Valea Jiului, la circa 950 metri în subteran. Cauza a fost o acumulare de gaz metan. Explozia a fost urmatã, la  patru ore, de încã una, si s-a soldat cu 13 morti si 14 rãniti.
9 februarie 2009 – O explozie a avut loc la mina din Paroseni, judetul Hunedoara. Toti minerii care care se aflau în minã au fost evacuati, neînregistrându-se victime.
5 februarie 2011 – Cinci mineri au murit în subteranul minei Uricani, cel mai probabil din cauza unei explozii ca urmare a unei acumulãrii de gaz metan. Acestia, un inginer si patru electricieni, lucrau la depanarea unui transformator electric.
27 octombrie 2011 – Un miner de la Exploatarea Minierã Paroseni, judetul Hunedoara, a fost rãnit dupã ce o bucatã de cãrbune s-a desprins din peretele unei galerii din subteran si i-a strivit un picior. Acesta lucra ca vagonetar, iar bucata de huilã care s-a desprins din galerie i-a prins piciorul pe o lateralã a unei benzi transportoare dintr-un abataj mecanizat din subteran.
18 iunie 2012 – Doi angajati ai Exploatãrii Miniere Petrila au fost opãriti cu abur sub  presiune, în timpul unei operatiuni pe care o  executau la o galerie din subteran pentru a rãci o zonã aflatã în spatele unui dig de izolare. În accident un inginer si un miner sef de brigadã au suferit arsuri de gradele  3 si 4, date de apã supraîncãlzitã fiind transportati cu un  elicopter SMURD la un spital din Bucuresti.
5 octombrie 2017 – Într-o galerie din Mina Lupeni, Valea Jiului, a avut loc o surpare, care a surprins 11 mineri. Opt dintre acestia au reusit sã iasã la suprafatã, trei rãmânând blocati sub dãrâmãturi. Unul dintre mineri a fost gãsit decedat de cãtre salvatori, un altul a murit la 6 octombrie 2017, desi a fost transportat la Bucuresti cu elicopterul la spitalul Floreasca, iar cel de-al treilea se afla într-o stare mai bunã, fiind internat pentru  investigatii la spitalul din Petrosani. Surparea de la Mina Lupeni, în care doi mineri si-au pierdut viata, iar altul a fost rãnit, a fost încadratã ca  accident colectiv de muncã cu trei victime.
30 octombrie 2017 – Un miner a murit si alti trei au fost rãniti într-o deflagratie care s-a  produs pe o galerie a minei Uricani, din Valea Jiului. Cei patru mineri coborâserã la 50 de metri sub pãmânt ca sã ridice un dig. Ulterior, la 9 noiembrie, unul dintre minerii rãniti care fusese transportat la Spitalul de Arsi din Capitalã, a murit. Acesta suferise 40% arsuri pe suprafata corpului si arsuri de cãi aeriene.
23 mai 2018 – Un miner de la exploatarea de cãrbune Livezeni, În vârstã de  41 de ani, din Valea Jiului, victima a murit într-un accident de muncã produs în  subteran, fiind lovitã în zona cervicalã de un  corp metalic în timp ce transporta materiale  pentru un abataj  mecanizat.