Bugetul municipiului Petrosani a fost rectificat. S-a prevãzut alocarea sumei de 18.000 de lei pentru comandarea unui studiu care sã arate  oportunitatea realizãrii unui soclu în intersectia dintre DN 66 si strada Mihai Viteazu. Proiectul a stârnit, însã, curiozitatea consilierilor.
“Dacã 18000 lei costã numai Studiul atunci cu soclu cât va costa?”, a întrebat  consilierul local Dorina Nitã.  Nu se stie cât va costa realizarea efectivã a soclului. Tocmai studiu va evidentia acest aspect.  “Nu mã pot pronunta la ce valoare ajunge acel soclu,  tocmai din aceastã cauzã se face un studiu de fezabilitate din care rezultã valoarea lui. Pot sã vã spun cã pentru Studiul de fezabilitate este necesar. Studiul geotehnic care costã în jur de 5000 lei, SF-ul propriu-zis undeva la 10000 lei, cu TVA pretul maxim undeva la  18000 lei. Valoarea soclului rezultã din acel Studiu de  fezabilitate”,  a precizat  Daniel Visan, director executiv DADPP.
În plus, primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi a tinut sã explice care este  necesitatea întocmirii studiilor.
“Problema este în felul urmãtor. Când vrei sã faci un proiect trebuie sã dai niste bani pentru un Studiu de fezabilitate pentru cã nu poti depune nici o intentie de proiect. Noi depunem dar nu avem siguranta cã primim si bani. Sigur cã s-ar putea ca unele Studii de fezabilitate sã nu le mai putem folosi, dar dacã noi nu facem aceastã fazã incipientã nu vom putea niciodatã sã realizãm nici un proiect. Fãrã un studiu de  fezabilitate nu poti sti si nici nu poti depune o optiune pentru vreo finantare. (…) Asta este legea dacã nu faci Studiu de  fezabilitate nici nu poti realiza nimic. Acum s-a schimbat legea, dacã înainte se mai putea sã depui doar intentia acum nu mai merge trebuie sã ai studiu, indicatori tehnico-economici”,  a explicat Tiberiu Iacob Ridzi.  Anul viitor ar urma sã fie realizat soclul ce va fi amplasat în intersectia dintre DN 66 si strada Mihai Viteazu.
Monika BACIU