Editia din acest an a Zilelor municipiului Lupeni a ajuns la final. Pe tot parcursul sãptãmânii trecute au avut loc zeci de competitii dedicate atât adultilor cât si copiilor.  La editia din acest an, Primãria si Consiliul Local al municipiului Lupeni si-au propus sã angreneze cât mai multi cetãteni. Astfel, bunã desfãsurare a acestei editii s-a datorat si implicãrii active a cetãtenilor care au rãspuns prezent invitatiei lansatã de municipalitate si au luat parte la competitiile sportive.
“Acum, la momentul bilantului, pot doar sã spun cã mã bucur cã am vãzut atât de multi cetãteni care au venit alãturi de noi si au  contribuit la succesul Zilelor municipiului Lupeni. fãrã prezenta acestor cetãteni, cu sigurantã, actiunile pe care noi le-am pregãtit nu ar fi fost atât de animate. În  definitiv, aceste actiuni sunt organizate pentru lupeneni, pentru ca oamenii sã simtã, o datã pe an, cã Primãria si Consiliul Local fac eforturi pentru a le oferi câteva zile mai speciale. Chiar dacã noi nu avem bugetul altor mari primãrii din tarã, încercãm prin resursele disponibile sã organizãm manifestãri decente, dar care sã îi bucure pe lupeneni”, a declarat Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.
Au etalat cu mândrie portul popular
Lupenenii neaosi si-au scos din dulap portul popular si l-au îmbrãcat, duminicã. Pentru ca toti cetãtenii din localitate sã vadã straiele momârlnãnesi, zeci de lupeneni au participat la o defilare a portului popular. Cu mic, cu mare, îmbrãcati în straie traditionale, lupenenii au defilat prin localitate.
“Cu aceastã defilare s-au încheiat actiunile dedicate Zilelor municipiului Lupeni. Mã bucur cã atât de multã lume ni s-a alãturat. S-a vãzut cã oamenii sunt mândri sã poarte costumele traditionale momârlãnesti. Pânã la urmã este ceva ce ne defineste pe noi, ca zonã”, a declarat Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.  Participantii la paradã au purtat cu falã costumele momârlãnesti. Cu regret, însã, localnicii spun cã  obiceiurile si traditiile  momârlanilor se pierd.
“Eu îl am costumul de la strãbunica. Înainte îl purtam mai des, dar acum cã  vremurile s-au schimbat îl purtãm doar la astfel de ocazii. Mi-ar face plãcere ca si copiii nostri sã poarte  astfel de îmbrãcãminti. Noi încercãm sã le insuflãm  aceste traditii strãbune care ne reprezintã pe noi, pe momârlanii din Valea Jiului”, a spus doamna Maria, una dintre participantele la defilarea costumelor traditionale.  De altfel, la paradã au luat parte si consilieri locali care au îmbrãcat ia. În plus, pe parcursul a trei zile, la Lupeni au avut loc concerte pentru toate gusturile. Artisti locali, dar si invitati de talie  nationalã le-au cântat si i-au încântat pe lupeneni.
Monika BACIU