Râul Jiu îsi reia cursul normal. Dupã de ecologistii au câstigat procesul privind oprirea lucrãrilor la hidrocentralele din Defileul Jiului, râul îsi reia cursul normal. Activistii de mediu de la Agent Green sustin cã presiunea publicã a avut efect.
“În iunie Jiul, cu un debit de peste 100 de metri cubi/secundã, a mãturat digul provizoriu si si-a recuperat albia proprie. În 10 iulie Jiul a atins 127,8 metri cubi/secundã, deci curãtarea albie la Dumitra continuã.
Si în urmã cu doi ani, la Livezeni, Jiul a ripostat, inundând santierul barajului de captare de acolo. Am putea spune cã un râu care luptã pentru a fi liber meritã sã curgã liber”, spun ecologistii de la Agent Green.
Ecologistii sustin, însã, cã România nu respectã directivele europene, iar lucrãrile de constructie din zonã au alterat mediul înconjurãtor dintr-o arie naturalã protejatã.
“Dar, oricât de înãltãtor si spectaculos ar fi sã vezi cum natura îsi face singurã dreptate, situatia nu este normalã. România ar trebui sã aplice ”Directiva 2004/35/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 21 aprilie 2004 privind rãspunderea pentru mediul înconjurãtor în legãturã cu prevenirea si repararea daunelor aduse mediului”. Lucrãrile ilegale care au alterat hidromorfologic albia Jiului (si nu oriunde, ci în inima parcului national) reprezintã daune de mediu si Hidroelectrica ar fi trebuit sã renatureze albia, pe cheltuiala proprie. Deocamdatã autoritãtile de mediu tac, doar cetãtenii cer ca legea sã fie respectatã, ca Defileul Jiului sã fie salvat”, mai aratã cei de la Agent Green.  În continuare, în mediul online activistii de mediu strâng semnãturi pentru  salvarea Defileului Jiului.
Monika BACiU