Ger de crapa pietrele si ape inghetate

Dupa ce a trecut prin cod galben si chiar portocaliul pe alocuri din cauza cantitatilor mari de zapada care au cazut saptamana trecuta, acum, romanii trec printr-o alta provocare.Administratia Nationala a Meteorologie a emis au atentionare de cod galben de ger pentru o saptamana. In intervalul 28 ianuarie – 3 februarie, in majoritatea zonelor tarii, exceptie facand vestul extrem, vremea va fi geroasa, mai ales in cursul noptilor si al diminetilor, astfel incat temperaturile minime se vor incadra pe arii extinse intre -25 si -15 grade. Asta inseamna ca inclusive judetul Hunedoara va incheta de frig si mai mult, nici bine nu am intrat in prima zi de cod, adica de sambata, ca au si inceput problemele. Captarile si prizele de apa ale Apa Serv au inghetat, asa ca muncitorii lucreaza continuu pentru a sparge bancurile de gheata. Cea mai afectata zona a Vaii Jiului din aceasta cauza este Petrosaniul si Petrila, care sunt alimentate cu apa din cursuri care sunt inghetate.

“In momentul de fata avem probleme la captarile de suprafata, Taia, Jiet  si Polatiste, dar in urma interventie echipelor de serviciu, nu a fost afectatat alimentarea cu apa a populatiei. Oamenii sunt acolo si suntem pregatiti cu tot ceea ce inseamna echipamente si speram sa nu fim nevoiti sa facem restrictii de apa datorita temperaturilor scazute”, ne-a declarat Cristian Ionica, director SC Apa Serv SA.De altfel, pentru a ajunge la unele bancuri de gheata care se formeaza la captarile de apa, muncitorii care trebuie sa monitorizeze situatia au uneori de mers zeci de kilometri. Este cazul celei de la Polatiste, unde trebuie ajuns la o distanta de circa 17 kilometri de captare, in munte. De asemenea, si reprezentantii Apele Romane de la Petrosani sunt de parere ca in aceasta perioada se vor forma bancuri si poduri de gheata pe toate cursurile de apa din Valea Jiului.

Luiza Andronache

One thought on “Ger de crapa pietrele si ape inghetate

  • 30 ianuarie 2012 at 07:00
    Permalink

    „Cea mai afectata zona a Vaii Jiului din aceasta cauza este Petrosaniul si Petrila, care sunt alimentate cu apa din cursuri care sunt inghetate”….Cat de corecta este exprimarea aceasta? Acum nu se mai tine cont de nici o regula atunci cand se redacteaza un material?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *