25 de strãzi, alei si drumuri vicinale din orasul Uricani sunt cuprinse în douã proiecte de modernizare a cãror valoare totalã se ridicã la aproape 12 milioane de lei.  Autoritãtile locale au demarat procedurile de achizitie pentru cele douã contracte. Unul dintre contracte vizeazã modernizarea drumurilor si a aleilor  pietonale si are o valoare de 3.768.488 de lei, iar cel  de-al doilea contract prevede modernizarea drumurilor  vicinale, acesta având o  valoare de 7.958.256 de lei.
Aproape 4 milioane pentru modernizarea strãzilor si a aleilor pietonale
Unul dintre contractele scoase la licitatie prevede proiectare, verificare tehnicã a proiectãrii, asistentã din partea proiectantului si Executie lucrãri necesare realizãrii proiectului „Modernizare strãzi si alei pietonale în orasul Uricani, judet Hunedoara”. 13 strãzi din localitate, în lungime de peste 3 kilometri sunt incluse în acest proiect.
“Strãzile/aleile investigate au fost realizate de o bunã perioade de timp, durata de exploatare a acestora este depãsitã de multi ani, iar pentru prelungirea acesteia interventiile privind lucrãrile de întretinere au fost locale si nesemnificative, fapt ce a condus la starea de degradare actualã. În conformitate cu instructiunile tehnice în vigoare pentru aceste strãzi/alei sunt necesare lucrãri de modernizare, pentru ca circulatia sã se poatã desfãsura în conditii optime”, aratã edilii din Uricani.
Achizitia face parte dintr-un contract de finantare din bugetul Ministerului Dezvoltãrii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene prin Programul National de Dezvoltare Localã, Subprogramul Regenerarea urbanã a municipiilor si oraselor, Domeniul construirea/modernizarea/reabilitarea drumurilor publice clasificate si încadrate în conformitate cu prevederile legale în vigoare ca drumuri judetene, drumuri de interes local, respectiv drumuri comunale si/sau drumuri publice din interiorul localitãtii.
Aproape 8 milioane pentru drumurile vicinale
Cel de-al doilea contract scos la licitatie prevede proiectare, verificare tehnicã a proiectãrii, asistentã din partea proiectantului si Executie lucrãri necesare realizãrii proiectului „Modernizare drumuri  vicinale din orasul Uricani si localitãtile componente”. 12 drumuri vicinale în lungime de peste 10 kilometri sunt incluse în acest proiect.
“Necesitatea lucrãrilor propuse în prezenta expertizã sunt, în primul rând argumentate de starea tehnicã a drumurilor si de conditiile generale de circulatie actuale si de perspectivã. Mentionãm cu unele sectoare de drum în caz de precipitatii devin aproape impracticabile, îngreunând astfel accesul locuitorilor la proprietãti”, aratã expertiza tehnicã.  Si în acest caz, fondurile provin din Programul National de Dezvoltare Localã.
Monika BACIU