În perioada 12 – 14 iulie 2018, doi evaluatori UNESCO se vor afla în Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului, Geoparc International UNESCO administrat de Universitatea din Bucuresti, pentru vizita periodicã de revalidare.
Domnul dr. Klaus George este managerul Geoparcului Harz. Braunschweiger Land. Ostfalen din Germania, membru al Retelei Europene a Geoparcurilor. Dr. George este presedinte al Consiliului Consultativ pentru Conservarea Naturii al Ministerului Agriculturii si Mediului din Statul Saxonia-Anhalt, membru al consiliului Asociatiei Germane a Parcurilor Naturale, membru al Comitetul de Monitorizare FEADR Saxonia Inferioarã.
Domnul dr. Jianping Zhang este profesor de paleontologie la China University of Geoscience Beijing, director al Centrului de cercetare pentru evaluarea geoparcurilor al universitãtii, iar din anul 2016 este  membru al Grupului Executiv al Retelei Globale a Geoparcurilor.
Pe parcursul vizitei de revalidare, cei doi evaluatori vor merge la principalele puncte de vizitare si interpretare  – Casele Geoparcului, pe traseele din Geoparc, dar si la câteva dintre obiectivele din judetul Hunedoara care ar putea figura în viitor pe lista UNESCO – Bisericã din Densus si Castelul Corvinilor. De asemenea, cei doi evaluatori vor avea întâlniri cu conducerea Universitãtii din Bucuresti, cu presedintele Consiliului Judetean Hunedoara si autoritãtile judetene si locale, cu parteneri strategici, business si educationali ai Geoparcului si cu membri ai comunitãtilor locale.
Aceastã vizitã de revalidare este efectuatã conform statutului Retelei Globale a Geoparcurilor care prevede ca fiecare geoparc membru al Retelei sã fie evaluat periodic, din 4 în 4 ani, pentru a se constata dacã respectã conditiile de pãstrare a statutului UNESCO. Evaluarea urmãreste toate aspectele legate de activitatea geoparcurilor – stiintifice, educationale, de relatii cu comunitatea localã, turistice, de dezvoltare durabilã si administrative. În urma acestei evaluãri, un geoparc poate obtine cartonas verde si statutul UNESCO pentru urmãtorii 4 ani, cartonas galben cu o perioadã de gratie de 2 ani pentru remedierea neajunsurilor constatate de evaluatori sau cartonas rosu, ceea ce duce la pierderea statutului UNESCO. La evaluarea precedentã, desfãsuratã în 2014, Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului a obtinut cartonas verde si statutul UNESCO pentru perioada 2014 – 2018.
Din anul 2015, Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului este unicul geoparc din România recunoscut UNESCO prin Programul International pentru Geostiinte si Geoparcuri. Totodatã, este printre putinele geoparcuri la nivel mondial administrate de o instutie de învãtãmânt superior – Universitatea din Bucuresti, în acest caz. Prin obtinerea de cãtre Geoparc a statutului UNESCO, judetul Hunedoara este singurul din tarã care are pe teritoriul sãu patru entitãti UNESCO. Pe lângã Geoparc, în judet mai detin recunoastere UNESCO Parcul National Retezat – Rezervatie a Biosferei, Cetãtile Dacice din Muntii Orãstiei si taragotistul Pera Bulz, declarat Tezaur Uman Viu. Cele patru entitãti au semnat în luna mai a acestui an un protocol de colaborare în scopul promovãrii valorilor UNESCO la nivel local, national si international.
Adina Popa