Statiunea Straja din Municipiul Lupeni devine tot mai cunoscutã în rândul ciclistilor montani  din România.  Acest lucru se  datoreazã în mod expres efortului depus de Fundatia Noi Orizonturi Lupeni,  alãturi de sponsorii si partenerii sãi, ca  urmare a implementãrii proiectului “Dezvoltarea turismului activ în  Valea Jiului”.
Încã din luna mai traseele de MTB Baloo si Lupilor au fost pregãtite pentru pasionatii de ciclism montan printr-o mentenantã riguroasã. Pentru o orientare mai usoarã a turistilor în statiune, au fost montate sãgeti indicatoare spre potecile pentru biciclete si panouri informative la începutul fiecãrui traseu. Totodatã, cabanierii de aici au înteles importanta valorificãrii turismul de varã si au acceptat sã sustinã o activitate de rebranding a statiunii. Astfel, Straja s-a transformat, din destinatie de iarnã, într-o statiune dedicatã ski-ului si ciclismului. Prin urmare, atât în Lupeni cât si în statiune, au fost amplasate o serie de materiale promotionale care redau identitatea statiunii ca destinatie de ski&bike.
Totodatã, venind în întâmpinarea dorintelor iubitorilor de ciclism, din luna iulie a început o nouã serie de weekenduri dedicate pasionatilor de pedalat la munte. Prin urmare, pânã la finalul lunii august, gondola din statiunea Straja va functiona în fiecare weekend (sâmbãtã si duminicã, între 09.00 si 16.00), oferind posibilitatea de a beneficia de un abonament special creat pentru ciclisti, în valoare de doar 50 lei/zi. Ca o completare fireascã a unui pachet turistic divers, tot la începutul lunii iulie s-a deschis cel mai interactiv parc de biciclete din tarã – Straja Extreme Park. Acesta detine un spatiu special amenajat în statiune dotat cu singura saltea de landing din Romania. Air Dome-ul imitã o adevaratã rampã de aterizare ce absoarbe impactului cu suprafata de contact, dar este destul de fermã pentru a ateriza si a te îndeparta de pe ea. În cazul în care saltul nu îti va reusi, BigAirBag Landing îti va proteja cãderea pentru a nu te rãni.
Tot de la Straja Extreme Parc poti închiria biciclete si te poti bucura cu alte activitãti recreative.
Pentru cã ne dorim extinderea zonelor din Valea Jiului unde poti pedala, am început amenajarea unui nou traseu de ciclism montan în Pasul Vâlcan. Sperãm ca pânã la finalul lunii august sã îl finalizãm, iar pânã la finalul acestui sezon sã terminãm încã o nouã potecã în partea superioarã a statiunii Straja. Asadar, când turistii vor veni în Valea Jiului vor putea sã se bucure de un traseu în Parâng, unul în Pasul Vâlcan si 3 în Straja.
”Dezvoltarea turismului activ în Valea Jiului” este o initiativã a Fundatiei Noi Orizonturi Lupeni, dar ajutati de sponsori si parteneri locali.
Elena Pârvan