Ploile au umflat apele

Ploile au umflat Jiul si apele de munte, iar cea mai mare cantitate de apã a cãzut, din cauza precipitatiilor, la Petrosani. Week-endul trecut a plouat necontenit si Jiul a crescut, însã, fãrã prea mari probleme, chiar si pentru apele de munte.
Pe Jiul de vest, de la o zi la alta, nivelul a crescut cu 28 de cm, iar pe Jiul de est cu 36 de cm. La fel si pe afluentii acestor râuri au fost înregistrate cresteri cu 40 de cm fatã de duminicã.
„A plouat foarte mult. Sâmbãtã, numai în Petrosani, între orele 13,00 si 14,30, a plouat 45 l/mp. Au crescut nivelurile, dar nu au fost probleme. Râurile nu au iesit din matcã. În ultimele 48 de ore, a plouat în Petrosani cu 96 l/mp si este cea mai mare cantitate de apã înregistratã în Valea Jiului. Iar la Iscroni, a plouat 57,8 l/mp. Este o cantitate foarte mare si, având în vedere cã si în perioada anterioarã a plouat foarte mult, suntem în alertã. Am fãcut o statisticã si pot sã vã spun cã în lunile mai-iunie, în Valea Jiului, am avut 350 l/mp. Ca sã faceti o comparatie, anul trecut am avut la jumãtate ”, a spus Sorin Corici, sef Sistemul Hidrotehnic Ape Jiu.
Va mai ploua, spun specialistii si cantitãtile de apã vor fi însemnate, asa încât mai toate primãriile au format comandamente de crizã, gata sã intervinã.  „Suntem sub cod portocaliu, dar nu sunt probleme. Echipele de la Apele Române au fost pe teren si nu am atins cotele de atentie. Suntem, însã,  în supraveghere”, a conchis seful sistemului hidrotehnic al Jiului.
Statisticile aratã cã lunile mai si iunie sunt foarte bogate în precipitatii si nici luna iulie, aflatã acum la început, nu este mai altfel. A plouat foarte mult si deja cantitatea de apã atinge cota de saturatie, dar de miercuri vremea se va ameliora.
Diana Mitrache

Advertisements