Campionatul mondial de longboard, care s-a tinut, la finele sãptãmânii trecute în Pasul Vâlcan, si-a fãcut deja simtite efectele pozitive asupra municipiului Vulcan. Doar faptul cã fiecare dintre cei 120 de strãini care au venit din toatã lumea va vorbi despre Valea Jiului este deja un câstig si nu doar atât. Primarul Gheorghe Ile spune cã deja se pregãteste pentru anul viitor si le va oferi acestor tineri mai multe posibilitãti ca sã îi atragã din nou aici.
„Am hotãrât ca, în Pasul Vâlcan, sã cedãm o suprafatã de teren pentru antrenamente, ca sã îsi facã un parc pentru skateboard. Apoi, au solicitat sã construiascã un hotel sã aibã unde sã stea si noi vom analiza aceastã propunere a lor. În plus, ne-am gândit sã facem o adresã cãtre Ministerul Turismului ca sã includã si acest sport în cele nationale”, a precizat Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan, în cadrul unei conferinte de presã ce a avut loc la finalul campionatului mondial.
Peste 120 de tineri pasionati de adrenalinã din 20 de tãri au fost la Vulcan si au spus, la final, cã acesta este cel mai bun traseu. Asta, dupã ce acest sport, la nivel mondial, se practicã de 6 decenii si a pornit din Arizona, însã, acum vorbesc despre Pasul Vâlcan ca despre un adevãrat rai al celor ce iubesc adrenalina ce ti-o dã coborârea în vitezã, pe un traseu cu o înclinare de 25 de grade. Asta, însã, ar impune chiar si constituirea unei federatii în România.
„Îl avem aici pe presedintele Federatiei Internationale, Federico Barboni, din Italia, pe Collin Beck, director executiv la Federatia Internationalã si pe Mike Girord, director executiv. Pentru a dezvolta o federatie în tarã avem nevoie ca acest sport sã creascã si la noi si sã avem cât mai multe cluburi. Deocamdatã facem demersuri, îl promovãm si prin turism si prin mass-media, ca sã aducem sportul în atentia tinerilor si sã formãm o comunitate cât mai diversã si mai bine închegatã”, declarat si Adrian Lupascu,  organizator al competitiei din România.
„Ne bucurãm cã am participat la aceastã competitie, a cãrei particularitate este rapiditatea coborârii, aspect pe care l-au mentionat toti concurentii nostri, care au fost foarte fericiti sã poatã participa la competitie. Este foarte important cã telegondola a fost utilã pentru noi si ne-a dus la start, iar din acest motiv vedem, de la an la an, cã acest sport se va dezvolta, cu tot ce tine de ramurile sale adiacente, ca sã devinã si în România, sport national”, a precizat Federico Barboni, presedintele Federatiei Internationale de Longboard.
În Pasul Vâlcan s-a dat startul, la finalul sãptãmânii trecute, Campionatului Mondial de longboard,  care a atras în zonã sute de împãtimiti ai acestui sport din întreaga lume, iar efectele se vor vedea în timp. Asta, pentru cã zona devine atractivã si vara si cei care au ajuns aici au spus cã, dacã vremea era mai bunã, aici s-ar fi doborât chiar recordul mondial la vitezã, pentru cã traseul este perfect.
Diana Mitrache