Mii de oameni sunt asteptati, duminica, 9 septembrie, la manifestarea inchinate memoriei lui Avram Iancu, de la moartea caruia se implinesc 140 de ani.

 

Serbarile Nationale vor avea loc, in inima Tarii Motilor, la Tebea, in complexul istoric din localitate si vor debuta la ora 10:00 cu o ceremonie de depunere de coroane la monumentele eroilor, inmormantati aproape de gorunul lui Horea, urmata de o slujba de pomenire si evocarea personalitatii marelui patriot. Manifestarea va continua cu un spectacol folcloric sustinut de formatii si interpreti de  muzica populara.

Vor fi prezenti artisti de seama ai natiei romane precum Nicola Furdui Iancu, Ioan Bocsa, Mariana Deac, Ionut Fulea, Dinu Iancu Salajeanu, Sava Negrea Brudascu, Veta Biris, Mariana Anghel, Alexandru Pugna, Ciprian Roman, Eugen Mihaila, Cristian Fodor, Ovidiu Homorodean, Ovidiu Olari, Bogdan Toma, Pera Bulz, Corul Barbatesc din Finteusul Mare, Grupul „Iza” din Maramures si nu in cele din urma Fluierasii “Junii Petrileni”. Ca in fiecare an, la manifestare sunt asteptati lideri politici, reprezentanti ai autoritatilor judetene si locale. La eveniment au fost invitati presedintele Romaniei, Traian Basescu, premierul Victor Ponta, lideri politici,  parlamentari, dar si alte personalitati. „Sunt 140 de ani de la moartea marelui roman, Avram Iancu, un moment important in istoria motilor si nu numai. Avram Iancu va fi comemorat, dar si sarbatorit. Comemorat, la biserica, printr-o slujba religioasa de pomenire, iar sarbatorit pe campul de la Tebea, printr-un moment artistic de exceptie”, a declarat Ioan Mircea Molot, presedintele Consiliului Judetean Hunedoara.

Anul acesta, pentru prima data la slujba de pomenire va lua parte IPS Laurentiu Streza, alaturi de episcopiul Devei, PS Gurie si episcopul Severinului, PS Nicodim. Pe toata perioada desfasurarii Serbarilor Nationale, ordinea si linistea publica va fi  asigurata de jandarmi.

Marius MITRACHE